Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggarna på Copperhill lämnade ett berg av skräp

/
  • Det ståtliga Copperhillhotellet ser i dag ut att ligga på ett berg av byggskräp.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • ditoFoto: Elisabet Rydell-Janson
  • Strax nedanför hotellet användes den här platsen som upplag. Byggarna är borta men skräpet har de lämnat kvar. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Byggbråte, plast och frigolit, isolering, järnskrot och sylvassa rester av trasiga lysrör – Copperhillbyggarna på Förberget i Årebjörnen har lämnat ett berg av skräp efter sig.

Annons

Det som göms i snö, heter det. Och många minns säkert de vackra frostiga vinterbilderna då Copperhillhotellet öppnade i december.

Nu är hotellet nedstängt, sånär som på den handfull personal som sköter underhåll av hotellbyggnaden. Borta är också den vackra snövita inramningen.

Den har töat bort och lämnat plats för en betydligt krassare verklighet. Byggarna, maskinerna och byggbarackerna är borta men kvar ligger skräp från nära två års byggtid. Det är plast och frigolit, isolering, matförpackningar och flaskor, armeringsjärn, betong, grus, glas och all sorts byggskrot i en enda röra.

På den riksintresseskyddade myren framför hotellet, intill liften, flyter en bäck, även den full av sopor. Bakom sträcker sig nedskräpningen långt in i skogen, exempelvis innanför personalhotellet. Längre ner, vid platsen som under byggtiden användes som upplag, ligger större byggbråte i högar.

I slänten nedanför ligger massvis med söndertrasade lysrör, allt blandat med matförpackningar och annan bråte.

Frågan är: vem ska städa upp allt detta?

Vi ringde Åre kommun för att fråga, men där var det i går svårt att nå någon ansvarig.

Från miljökontoret fick vi dock veta att det är byggkontoret som handlägger byggskräpsärenden. Ansvariga handläggare är på semester men bygglovsgranskare Kersti Åberg bekräftar att de varit till Årebjörnen flera gånger. Om det rör just det här området kan hon dock inte säga.

Rent generellt är markägaren ansvarig för nedskräpning.

Mer läsning

Annons