Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buss med sportlovsfirande ungdomar blev påkörd

/
  • Lyckligtvis hände olyckan när räddningstjänsten i Åre hade avbyte och två lag fanns på plats. Annars hade personalen inte räckt till.
  • Bussen, som stod stilla och väntade på vänstersväng, knuffades framåt flera busslängder när den blev rammad av lastbilen.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Felix Sonebäck och Sonny Karlsson-Scott klarade sig helt oskadda. Men Sonny, som satt längst bak, fick glassplitter över sig.
  • Lastbilens förare uppgav att han omöjligt kunde stanna på grund av halkan.Ungdomarna fick sätta sig i en ersättningsbuss och vänta på polisen, som skulle ta deras uppgifter.

Bussen med 35 sportlovs-firande ungdomar stod på E14 och väntade på att svänga vänster in till Kabinbanan i Åre. Lastbilen som kom bakom kunde inte stanna i halkan utan körde rakt in i bussens bakända. Smällen blev kraftig men dessbättre blev skadorna lindriga.

Annons

– Två eller tre ungdomar behöver tas in för kontroll, summerade räddningsledare Erik Willners från Åres räddningstjänst.

Dessa togs med ambulans till Åre hälsocentral.

Övriga kunde för egen maskin kliva in i en ersättningsbuss från Svenssons i Saxvallen.

Där fick de sedan vänta på att polisen skulle komma och ta deras uppgifter.

Ungdomarna, som bor i Tumba utanför Stockholm, har nyss påbörjat sin sportlovsvecka i Åre. De bor på ett hotell i Edsåsdalen och i går, efter skidåkningen, var de på Holiday Club och badade.

På vägen hem vid 18-tiden skulle bussen plocka upp några eftersläntrare vid Kabinbanans dalstation.

Det var då olyckan hände. Föraren i lastbilen bakom såg inte i tid att bussen stod still och väntade på att göra vänstersväng.

Ute var det glashalt och lastbilen smällde rakt in i bussen, som flyttades fram flera busslängder av smällen.

Sonny Karlsson-Scott satt längst bak i bussen men klarade sig trots detta utan skador.

– Men jag fick glassplitter överallt, i håret och på smörgåsarna, säger han.

Räddningsarbetet gick lugnt till och hjälptes av att räddningstjänsten i Åre just hade haft avbyte. Därför fanns två lag på plats, totalt tio personer, mot normalt hälften, vilket skulle ha försvårat arbetet.

Lättare trafik kunde dirigeras om men tung trafik blev stående och köer bildades under röjningsarbetet, som tog över en timme.

Mer läsning

Annons