Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffer i länet behöver mer stöd

/
  • Det behövs fler som vill jobba ideellt som stödpersoner åt människor som utsatts för brott, säger Elisabeth Lindgren, samordnare på Brottofferjouren i Jämtlands län. Efter storhelger som jul och nyår brukar trycket på Brottsofferjouren vara extra högt. Foto: Ulrika Andersson

Fler än 900 länsbor som drabbats av brott får varje år hjälp av frivilliga stödpersoner på Brottofferjouren i Östersund. Samtidigt som antalet hjälpsökande stadigt ökar i hela länet, så ökar också behovet av att rekrytera nya stödpersoner.

Annons

Varje dag utsätts människor för brott – gamla som unga, kvinnor och män. Vissa leder till polisanmälningar och en del av dessa leder sedan vidare till åtal. En del brott anmäls aldrig, kanske för att den drabbade inte vågar anmäla eller inte är säker på att han eller hon verkligen utsatts för ett brott. Men oavsett anmälan eller inte, så kan den drabbade alltid vända sig till Brottsofferjouren.

Elisabeth Lindgren är samordnare för Brottsofferjouren i Jämtlands län, och en av nio stödpersoner där. Hon berättar att gruppen, som i dagsläget består av sex kvinnor och tre män, har haft väldigt mycket att göra under året som gått.

– Vi har träffat över 500 personer i hela länet. Utöver dem som vi träffar rent fysiskt så är det också väldigt många som vi hjälper via telefonsamtal, säger Elisabeth Lindgren, som hoppas att ännu fler ska anmäla intresse för organisationens arbete under det kommande året.

Som det ser ut idag så finns de flesta av länets stödpersoner i Östersund med omnejd.

– Självklart så vore det allra bästa en situation där vi hade tre-fyra stödpersoner i varje kommun. Människor utsätts ju för brott överallt, säger Elisabeth Lindgren, som själv ofta fått resa långt inom länet för att träffa personer som behöver hjälp och stöd.

En majoritet av dem som kontaktar Brottsofferjouren har utsatts för våld i en relation, men det kan även handla om personer som utsatts för till exempel misshandel, rån eller inbrott.

– Det vi kan göra är att vara medmänniskor – lyssna, förklara vad som händer vid en polisanmälan, finnas med vid en eventuell rättegång, hänvisa vidare till olika myndighetskontakter när det behövs, eller hjälpa till vid skadeståndsfrågor, säger Elisabeth Lindgren.

De som anmäler intresse för att arbeta som stödperson får genomgå en utbildning, där bland annat frågor om rättsväsendet och möten med människor i utsatta situationer tas upp. Nya medarbetare arbetar alltid tillsammans med någon mer erfaren stödperson till att börja med.

– Det känns väldigt bra att på ett konkret sätt kunna hjälpa människor så länge som de själva upplever att de behöver stöd, säger Elisabeth Lindgren.

Mer läsning

Annons