Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bro i Åre riskerar att erodera bort

/
  • Bron över Mörviksån bakom Tott hotell i Åre håller på att erodera bort, både vid grunden och, som synes på bilden, vid övre brofästet. Åre kommuns tekniska kontor vill nu ha kommunstyrelsens tillåtelse att renovera bron. Kostnad oviss. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Bron över Mörviksån bakom Tott hotell i Åre håller på att erodera sönder. Åre kommun måste genast investera i brorenovering, annars kommer det inte gå att bygga ut Fjällgården längre upp på fjällsidan.

Annons

Det är kommunens tekniska chef Lars-Erik Eriksson som gör kommunstyrelsen uppmärksam på det nya problem som uppstått och som kommer att kosta pengar.

Enligt tekniska kontoret är det en nödvändig investering eftersom en ny detaljplan för utbyggnad av Fjällgården är på väg genom beslutsprocessen.

Men det kommer inte att bli någon utbyggnad om inte bron vid Tott hotell repareras.

I nuvarande skick, och speciellt om läget förvärras av höga flöden, vårflod och liknande, kommer bron inte att klara alla tunga transporter upp till bygget.

Den andra vägen, via Granenbacken, är inte att tänka på, den är helt enkelt för brant.

Det är de senaste årens tilltagande nederbörd som eroderat brons fästen, både vid grunden och vägövergången.

Brofästets bas undermineras av kraftiga flöden i ån och uppe där bron övergår i väg rinner ytvattnet av fel, stora hål har bildats där jord och stenar helt enkelt spolats bort.

Tekniska chefen vill därför att kommunstyrelsen ger tekniska kontoret i uppdrag att omgående ta in offerter för att renovera bron.

Mer läsning

Annons