Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brädåkare hade änglavakt när jättelavin gick i Tegefjäll

En jättelavin gick på söndagseftermiddagen i Gunnilravinen i Tegefjäll, mellan Duved och Åre. Fjällräddningspersonal sökte av området i flera timmar men fann inga tecken på att människor dragits med.

Brädåkarna som utlöste lavinen hade makalös tur.

Annons

Larm kom klockan 14:41 om att en större lavin gått i en ravin ovanför Tegefjäll. Hundförare och fjällräddare och poliser gav sig ut och man fick kontakt med två personer intill raset, som uppskattades till mellan 400 och 600 meter brett.
Då var det oklart om någon befunnit sig i området och hade dragits med. Vid 14-tiden bekräftade Skistars drift- och säkerhetschef Anders Aspholm till LT att lavinen gått i Gunnilravinen och att ett 30-tal fjällräddare och Skistarpersonal genomsökte området.
Samtidigt meddelade polisen att fjällräddningen fått kontakt med de personer som utlöste lavinen. Det var fyra brädåkare som stått uppe på kanten och var på väg att åka när snön släppte. De talade också med vittnen som såg det hela.
Sökandet pågick sedan i flera timmar med sex hundar, recco, tranceivers och en sondkedja, samtidigt som man talade med vittnen. Förstärkning kallades också in från Sylarna och Vålådalen.
– Vi har gjort ett ganska omfattande eftersök. Det är ett stort antal fjällräddare, pistörer och skidpatrullörer som satts in, sade Aspholm.
Då var klockan halv sex och man hade trots flera timmars sökande inte funnit några tecken på att någon människa dragits med under snön. Tio minuter senare avbröts insatsen och man begav sig ner från fjället.
De senaste dagarna har lavinrisken i Skistars skidområde i Åre bedömts till en trea, betydande, på SLAO:s femgradiga riskskala. Samtidigt har Fjällsäkerhetsrådets i sin mer utförliga lavinriskprognos varnat för stor lavinfara i hela Åreområdet efter de senaste stormvädren och temperaturväxlingarna.
Bland annat säger prognosen att ”man bör undvika eller i alla fall vara mycket försiktig på branta östsluttningar” den här veckan. Här var det precis en sådan östsluttning som släppte.
Aspholm instämmer i den varningen och förklarar varför dagens lavin blev så stor:
– När det går laviner där då släpper det hela vägen och det är en ganska omfattande slänt det där, säger han.
• Skistar har lavinsprängt mycket i helgen, har ni sprängt där?
– Nej, där spränger vi inte. Det ligger så pass otillgängligt till, mitt emellan Duvedsområdet och Tegeområdet fast längre upp på fjället. Det går inte ta sig dit utan att gå ganska långt.
• Men det var åkare där i dag?
– Ja, allt tyder på att lavinen gick när det stod några brädåkare uppe på kanten och skulle åka ner, då släppte alltihopa. När det släpper där är det riktigt illa, det är stora snömängder, det är brant och slutar i en gryta, det finns ingenstans att ta vägen.

Mer läsning

Annons