Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsrättsföreningen kände inte till bristerna

I Norge sitter 30 stycken lägenhetsägare som inte kan flytta in i sina dyrt förvärvade bostadsrättslägenheter i Storlienfjällen. Åtminstone inte utan att öppna plånboken ytterligare. Men ordförande i bostadsrättsföreningen, advokat Gustaf Kahm, är optimistisk.

– Vi ska ordna det här, punkt för punkt, säger han.

Annons

Storvallsvägen 6 heter bostadsrättsföreningen, som består av 30 lägenhetsägare, samtliga norrmän som betalat runt en halv miljon var för sina lägenheter, ej inräknat det lån föreningen tagit.

Östersundsadvokaten Gustaf Kahm från Heilborns advokatbyrå är föreningens ordförande. Han äger själv ingen lägenhet.

– Jag blev anlitad för ett år sedan för att det var bara norrmän och de hade en norsk advokat, säger Kahm. Han tillägger att det enligt lag måste finnas en svensk kontakt om styrelsen består enbart av utlänningar.

Kahms menar att de nya ägarna inte hade en aning om några brister när de köpte sina bostadsrätter. De kände inte heller till att byggnaden inte fått slutbevis.

– Jag är inte ens säker på att säljarna, som var norrmän, begrep att det var brister. De hade ju anlitat en svensk konsult som skulle sköta allt det där, säger Kahm.

Länsstyrelsens beslut att på grund av ett formaliafel undanröja kommunens föreläggande från 2006 bidrog, enligt Kahm, till ytterligare förvirring.

– Norrmännen påstår att de trodde att därmed var det klart, säger Kahm.

Ägarna hade alltså överklagat kommunens föreläggande och Länsstyrelsen gav dem rätt på grund av att ett datum blivit fel. Följden blev att föreläggandet slängdes ut och Åre kommun fick ta om ärendet från början.

Men enligt Kahm uppfattades det inte så av norrmännen. De trodde att bristerna däremed inte behövde åtgärdas, vilket naturligtvis var fel.

Nu i dagarna har Kahm rett ut med byggkontoret och räddningstjänsten i Åre precis vad som behöver göras. Han har också anlitat en brandskyddsexpert som har listat precis vad som behöver göras, punkt för punkt.

Till att börja med har ett nytt brandlarm installerats.

– Det har kostat mellan 300 000 och 400 000 kronor. Nästa steg är att vi har beställt ventilationsfläktar för 150 000, säger Kahm, som lite ironiskt påpekar att detta kommer att bli det mest brandsäkra hotellet i Jämtland innan det är klart.

För han håller med Åre kommun om att det ur brandskyddssynpunkt ska ses som hotell, inte privata lägenheter, inte så mycket för avtalet om uthyrning med fjällcentrets ägare utan för hur det är byggt, med rum på sidorna och korridor i mitten.

Så de nya ägarna de tar det här?

– Ja, de har inget val, om vi inte gör något är föreningen värdelös, då kan man inte bo där eller någonting, säger Gustaf Kahm.

Så även om bostadsrättsföreningens medlemmar är upprörda över att behöva punga ut med nya pengar, så kommer de att uppfylla kommunens krav, menar Kahm, som hoppas och tror att allt ska vara åtgärdat och klart för inflyttning redan i vinter.

Mer läsning

Annons