Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadshus i två plan var ett svartbygge

Ett bostadshus och garage som uppförts utan bygglov i Hallenbygden kan kosta ägaren stora pengar i straffkostnader och tilläggsavgifter.

Annons

– Det är en avsevärd skillnad mot att söka bygglov på normalt vis, säger Åre kommuns bygglovschef Per Breidfors.

Det är ett av de större och mest flagranta svartbyggen Åre kommun haft att utreda på senare tid. Eller som Per Breidfors uttrycker det: ”ett myndighetstrots som är ganska intressant”.

Ärendet har rullat på sedan i oktober 2007 då kommunens byggkontor fick in en anmälan om misstänkt uppförande av olovliga byggnationer på en gård i Hallenbygden.

Bygglovsinspektörer åkte dit och fann ett nybyggt högt envåningsgarage med ett tvåvånings bostadshus i vinkel på 160 kvadratmeter på tomten. Det var helt färdigbyggt men någon bygglovsansökan hade inte kommit in.

Efter anmodan från kommunen skickade fastighetsägaren så småningom in en bygglovsansökan i efterhand. Men inga ritningar fanns med.

Den ofullständiga ansökan inkom till kommunen i februari 2008.

Nu drog det kommunala maskineriet igång på allvar. Eftersom ritningar behövdes beslöt man att göra sådana på ägarens bekostnad. Kommunen begärde tillträde till fastigheten och åkte sedan dit med en inhyrd arkitekt och mätartekniker.

Det var då man fann att bygget delvis stod på grannens mark.

– Grannen, som han i och för sig har ett gott förhållande till, medger den här byggnationen nu. Alltså efter det att vi låtit göra ritningar, säger Breidfors.

Har ägaren gett någon förklaring?

– Nej, inte som vi tycker.

Han är en högutbildad yrkesman, borde han inte veta bättre?

– O ja. Jag tycker att det är ett myndighetstrots som är ganska intressant.

Enligt Breidfors är bygget inte är särskilt opassande. Han har sett värre. Däremot är det ett komplicerat och långdraget ärende.

– Det är ju en ganska grannlaga uppgift att dra ett så stort svartbygge på rätt sätt. Så nu kommer det att vara en informationspunkt i byggnämnden om hur ärendet fortskrider nästa vecka och sannolikt kommer det att tas ett beslut i nästa nämnd.

Rivning blir dock inte aktuellt eftersom ingen bestrider bygget.

– Men det kan kosta honom väldigt mycket pengar. Jag vill inte gå in på summorna för det är inte sammanräknat än. Men det är en avsevärd skillnad mot att söka bygglov på normalt vis, säger Breidfors.

Enligt lagboken ska den ursprungliga bygglovsavgiften tas ut, plus en byggnadsavgift på fyra gånger bygglovsavgiften. Sedan ska en särskild avgift tas ut för överträdelsen, en tilläggsavgift som är baserad på bruttoarean av byggnaden och som länsrätten dömer ut.

Om han hade sökt på normalt vis, är det då troligt att han hade fått det?

– Ja, med grannens medgivande är det sannolikt att han hade fått det. Han kanske hade blivit inpetad någon meter från vägen men han hade sannolikt fått det, avslutar Breidfors.

Mer läsning

Annons