Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsexpert sågar utvecklingen i Åre

/
  • Analytikern Bengt Hansson tror att bostadsmarknaden kan vara en uppblåst ballong på väg att spricka. Inte minst i Åre kan det vara många som gjort en dålig affär.

Bostadsmarknaden kan vara en uppblåst ballong på väg att brista. Och Åredalen är ett av områdena som riskerar en rejäl baksmälla.
– Det här är objekt som är en del av bubbelekonomin som kommer stanna av under några år, spår Bengt Hansson, analytiker på Statens bostadskreditnämnd.

Annons

Riksbankens sänkta räntor har fått hushållen att rusa till bankerna och låna pengar för att köpa hus igen.

Siffror från Bankföreningen visar att utlåningen för bostadsköp ökade med nio procent under det första kvartalet.

Men trots de åtgärderna kan priserna på bostäderna komma att tvärdyka rätt ner i källaren.

Analytikern Bengt Hansson på Statens bostadskreditnämnd, BKN, tror att dagens bostadspriser generellt kan komma att sjunka med upp till 20 procent på bara några år. Han har just varit på ett möte när Länstidningen får tag på honom på torsdagsförmiddagen. Bengt Hansson gör en jämförelse med den situation som Sverige stod inför på 90-talet.

– Vi går in i en djup kris. Lika djup som på 90-talet. Men räntan är något som dämpar, säger han.

Vad tycker du om prisläget på hus idag?

– I dag är det för högt. Man kan tänka sig ett fall på 20 procent under en treårsperiod. Det är svårt att säga exakt när det kommer. Men sannolikt redan i år. Bostadspriserna har hållits under armarna av en extrem låg ränta. Den är historiskt låg. Vi kan få ett prisfall under flera år.

Åre har under de senaste åren upplevt en gigantisk byggboom. Stora hotell, mängder av fjällstugor och enorma villor. Det mesta byggt med såväl lyx som höga kostnader.

Vilken risk finns att Åre är en stor byggbubbla med uppblåsta värden?

– Det positiva är att husen redan är byggda. Det är också bra för Åre att det har byggts där. Men många har gjort en dålig affär.

Den ekonomiska planeringen bakom det nu kapsejsade lyxhotellet Copperhill får också underkänt av Bengt Hansson.

– De som byggde gjorde en dålig kalkyl på värdeutvecklingen. Det kommer att ta några år innan det hämtar sig, säger han.

Mer läsning

Annons