Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borrarna får ytterligare respit

/

Bergvärmebolaget VKG får ett halvår till på sig att rätta till sina misstag på myren ovanför Copperhillhotellet - så gott det går. Det viktiga är inte tiden utan att det blir så bra som möjligt.

Annons
Det säger Veronica Viström, miljöinspektör på Åre kommun som förra veckan inspekterade området tillsammans med miljöchefen Olle Wallgren.
LT har följt ärendet sedan i augusti 2007 då vi först avslöjade skandalen med Copperhillbyggets bergvärmeborrningar, där den anlitade entreprenören VKG Fastighetsvärme AB höll på att förstöra en känslig myr intill hotellet på Förberget i Åre Björnen.
Wallgren kunde bara konstatera två saker: miljökontoret hade inte insett vidden av projektet de gett tillstånd till och det skulle bli värre innan det blev bättre.
Efter en rad förelägganden och viteshot med krav på återställningsåtgärder begärde VKG i somras att få tre månaders respit. Det gick kommunen med på och VKG hade till slutet av oktober att uppfylla kommunens krav.
Men när miljöinspektörerna kom för slutinspektion förra veckan var det fortfarande inte klart, bolaget höll på med provtryck och funktionstester och vissa återställningskrav hade lämnats ogjorda.
- Det återstår två fält med borrkax som de måste försöka få till bättre. Det var det största vi pekade på, säger Viström.
På grund av detta, och eftersom bolaget kan tänkas lämna nya spår efter sig innan allt är klart, beslöt inspektörerna att komma tillbaka efter vintern.
- För det är ju inte riktigt klart. Till våren, när det är barmark, är det tänkt att man gör en sista inspektion och godkänner anläggningen, säger Viström.
Då ska även den riksintresseskyddade myren närmast hotellet att inspekteras. Där har inte bara VKG klandrats utan även hotellbyggledningen, som drog på sig en polisanmälan för misstänkt miljöbrott när de dumpade överbliven sprängsten på myren. Det ärendet ligger dock inte på kommunen utan hos länsstyrelsen.
- Målet är ju att när vi avslutar det här ska dels entreprenören VKG vara med. Sedan kommer säkert någon från Copperhill vara med, för sin del då, säger hon.
Så VKG har till i vår på sig att få ordning på myren?
- Ja. Det är ju bättre att det blir ordentligt gjort och så tittar man på det en sista gång.
Detta är viktigare än att möta ett speciellt datum.
- Grävarbetet är de ju klara med. De har ju lagt igen så bra som det går och det som är förstört går inte åtgärda på det sättet. Det får ju naturen ta hand om, avslutar Viström. Elisabet Rydell-Janson

Mer läsning

Annons