Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Började bygga på statens mark utan lov

/

Länsstyrelsen reagerade direkt när Indalsälvens vattenregleringsföretag förra veckan började gjuta grunden till en 218 kvadratmeter stor manskapsbarack med garage vid deras nyss färdigställda dammanläggning i Burvattnet. Bygglov fanns. Problemet var att markägaren, staten, inte gett dem lov att bygga på marken.

Annons

På Länsstyrelsen var ärendet fortfarande öppet. Det var därför inte konstigt att ögonbryn höjdes när de fick höra att bygget påbörjats. Inget beslut hade fattats i frågan, det bekräftade rennäringsenhetens chef Kristina Jonsson.

Men ju mer LT försökte reda ut turerna kring tillstånden i IVF:s byggprojekt i väglöst land i Åre kommuns nordligaste del, intill den förstärkta dammanläggningen som blev klar i somras, ju mer motstridiga svar fick vi.

Av handlingarna framgår emellertid att Länsstyrelsen haft en betydligt mer restriktiv syn på saken än kommunen, som medgav bygglov i oktober 2008. Men det var tvekan även på kommunens byggkontor, det medger ansvarig bygglovshandläggare Bengt Strandberg:

– Vi tog det här efter en hel del vånda.

– Men, tillägger han snabbt, vi har inte gjort något fel.

Det började med att IVF tidigt 2008 ansökte om att få bygga ett båthus, ett garage och en manskapsbarack med garage i anslutning till dammen. Befintliga byggnader i området skulle rivas.

Ingen hade synpunkter på båthuset och garaget. Däremot blev det reaktioner på den ovanligt stora manskapsbaracken: på 213 kvadratmeter ville IVF bygga två sovrum med åtta bäddar, stort allrum, bastu, omklädningsrum, dusch, två toaletter och garage.

Platsen ligger inom Njaarke samebys åretruntmarker, är riksintresse för rennäringen, ligger i Svenskådalens naturreservat och har Natura 2000-skydd liksom strandskydd. Här finns också flera fångstgropar.

Samebyn hade starka reservationer, vilket ordförande Pär Nilsson uttryckte i det yttrande de så småningom fick lämna via Länsstyrelsen. En så stor manskapsbarack borde snarare kallas villa; helt orimligt ansåg samebyn, som tillstyrkte båthus och garage men bestämt avstyrkte manskapsbaracken.

Länsstyrelsen var också kritisk mot husets storlek i sitt yttrande till Åre kommun. De säger att största hänsyn bör tas till rennäringens intressen och uppmanar IVF att samråda med samebyn om placering och utformning. Kommunen fäste dock ingen vikt vid detta utan medgav bygglov.

Enligt lovet ska bygganmälan göras innan bygget påbörjas. Strandberg fick en muntlig sådan, för ett år sedan. Men någon skriftlig har han inte fått och ingen kontrollplan har lämnats in, vilket också är ett villkor.

Men hur kan kommunen ge bygglov om det saknas lov från Länsstyrelsen att bygga på marken?

Bengt Strandberg svarar att det är två helt skilda saker:

– Jag kan söka bygglov på din mark om jag vill och kommunen kan bevilja det. Men sedan är det upp till mig att skaffa markägarens tillstånd att få bygga på marken.

– Det händer hela tiden att folk söker bygglov på andras mark, enligt Strandberg.

Mer läsning

Annons