Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bister kyla stängde liftar

/
  • Worldcupliften, en tvåstolslift, öppnades vid 12:30 och snabbt bildades lång kö. Skistarpistör Henrik Nordenskiöld förklarar läget för köande skidåkare. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Skidåkare vid kabinbanan möttes av skyltar om stängda liftar.

Nästan alla skidliftar i centrala Åre hade stängt i går på grund av kylan. Många skidåkare var missnöjda. Men Skistar satte säkerheten högst, ingen ville ha en upprepning av vad som hände i Idre dagen innan.

Annons

Kabinbanan, VM6an, Hummelliften, WC-liften, alla liftar i centrala skidsystemet i Åre och linbanan i Duved hade stängt på fredagsmorgonen på grund av kylan och vinden. Även VM8an, som först var igång, tvingades stänga lite senare på grund av tekniskt fel.

En mängd andra liftar var visserligen igång men anslagen om stängda liftar vid Kabinbanans dalstation togs inte emot väl av skidåkarna. Det var många missnöjda kommentarer.

Men lifthaveriet i Idre, där skidåkare fick vänta upp till 1,5 timme på evakuering i 24-gradig kyla, var en klar påminnelse även för Skistar om vad som kan hända, i synnerhet vid sträng kyla.

– Det skulle ta alldeles för lång tid att få ner alla om vi behövde evakuera här, förklarar Skistarpistör Henrik Nordenskiöld. Han tillägger att det är väldigt tuff terräng i liftgatorna i centrala Åre, vilket skulle komplicera saken ytterligare. Vid 12:30, gick temperaturen över 23 minusgrader och beslutet togs att öppna Worldcupliften intill Kabinbanan. Det är en tvåstolslift och det blev snabbt en lång ringlande kö. Men åtminstone fanns ett sätt att ta sig upp på berget.

Mer läsning

Annons