Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beväpnad rånare band fast vakt

/
  • Här, på anrika Hotell Åregården mitt i Åre, kom en ensam maskerad rånare in till receptionen tidigt på tisdagsmorgonen, hotade nattvakten med ett vapen, band honom och länsade kassaskåpet.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Hotell Åregården i Åre utsattes för ett otäckt rån tidigt på tisdagsmorgonen. En ensam maskerad gärningsman kom in på hotellet, pistolhotade och band en nattportier, länsade kassaskåpet och försvann med en okänd summa pengar.

Annons

Rånet inträffade vid halv fyratiden men polisen fick larm om händelsen först två och en halv timme senare, klockan 6:05 på morgonen.

Då hade den fastbundna nattportieren kämpat i en och en halv timme för att komma loss och sedan ringt till en medarbetare.

En första polispatrull från Östersund var på plats på hotellet strax efter klockan sju. Senare kom ytterligare poliser från Östersund och Järpen till brottsplatsen för att ta uppgifter, förhöra vittnen och försöka säkra spår.

– Vi har varit där och gjort teknisk undersökning. Jag kan inte säga så mycket mer, sade närpolischef Matts Nilsson i Järpen vid lunchtid.

Han hänvisade till förundersökningsledaren i Östersund, P O Boson, för mer uppgifter.

Men Boson var i går mycket förtegen om detaljerna, dels på grund av förundersökningssekretessen, och dels för att han inte hunnit få några skriftliga handlingar.

– Jag vet att det har begåtts någon form av rån och det är en ensam person som har gjort det, säger han till LT.

Muntligen hade han fått uppgift om att gärningsmannen var cirka 180 centimeter lång och klädd i mörka kläder med någon form av huva. Han ska ha talat svenska utan brytning.

Beträffande vapnet säger polisen att det antingen kan ha varit en pistol eller ett pistolliknande föremål.

Sedan mannen övermannat och hotat nattportieren tog han sig in kassaskåpet, förmodligen med nyckel som han kommit över - det fanns inga tecken på att det brutits upp.

Hur mycket pengar, om ens några, han ska ha fått med sig vill polisen inte uppge.

Inte ens brottsrubriceringen var igår bestämd, men enligt Boson blir det ”någonting åt rånhållet”.

Den drabbade nattvakten är enligt uppgift den ende på hotellet som uppger att han sett gärningsmannen. Polisen hoppas därför komma i kontakt med fler vittnen som sett något misstänkt i och utanför hotellet vid tidpunkten för brottet.

Exempelvis vet man i nuläget ingenting om mannens flyktväg.

Vakthavande polisbefäl Lars Ragnvaldsson kunde i går inte säga om den tekniska undersökningen gett några spår.

Men det ser rätt mörkt ut, enligt Ragnvaldsson. ”Kallt” är ordet han använder.

– Vad jag förstår finns det i nuläget ingenting att gå på, säger han.

Tips till polisen om ärendet kan ges på 114 14.

Mer läsning

Annons