Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Beklagligt, men beslutet står fast”

Det är jättebeklagligt men avskedsbeslutet står fast och går inte ändra på. Det säger rektorn som avskedade lärarvikarien.

Annons

Rektorn har full förståelse för att många elever är upprörda å lärarens vägnar och finner beslutet att avskeda honom orättvist.

– Men det var ju inte alla som såg det (som hände). Jag har intervjuat två vuxna och fem elever som sett i princip hela eller delar av händelsen.

Enligt rektor var det ett tumult som sträckte sig över en lång sträcka. Däremot finner han det inte alls säkerställt att eleven skadat sig i armen vid ett fall i trappan.

– Riktigt var han gjorde illa armen vet han väl inte själv heller, säger rektorn.

Men det spelar egentligen ingen roll, utgången hade blivit densamma. Vad som hände eller inte hände i trappen påverkade alltså inte avskedsbeslutet.

– Det fanns andra inslag i det här som inte var acceptabelt, säger rektorn.

Att vikarien försökte lösa en konfliktsituation med ”fysisk kraft” var skäl nog, ansåg rektorn, som med sitt beslut ville markera ganska hårt att skolan inte accepterar fysiska auktoriteter.

– Vi måste använda språket som redskap, säger han.

Att avskedandet skedde så snabbt har att göra med att läraren varken har formell lärarutbildning eller fast tjänst på skolan.

– Det innebär ju att han inte är legitimerad lärare. Är man lärare och har gått igenom utbildningen har man en annan yrkesetik, säger rektorn.

Mer läsning

Annons