Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn väntar på bussen i olyckskorsning

/
  • Bussen ställer sig tvärs över infarten till hotellet för att plocka upp skolbarnen. Bakom på E14 närmar sig trafiken krönet i 90 kilometers hastighet eller mer. Snörök och snödrivor försämrar sikten. Ska någon dessutom in till hotellet blir det problem.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Torbjörn Lundström och Per Blomqvist är några av de föräldrar som kämpar för en bättre och säkrare busshållplats..
  • Här, i korsningen E14 vid Åre Continental Inn i Björnänge, har många allvarliga olyckor inträffat. Att behöva sätta sina barn på skolbussen här under de förhållanden som råder känns hemskt, tycker föräldrarna.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

Snörök, mörker, halka, plogvallar och enorma snödrivor, tät trafik som svischar förbi i 90 kilometer i timmen. Trafikmiljön på E 14 vid infarten till Åre Continental Inn i Björnänge är rent ut sagt livsfarlig.

Annons

Många olyckor har hänt i den här korsningen. Ändå anses den lämplig som busshållplats för ett dussintal skolbarn i åldrarna 6 till 12 år.

Det är 8 på morgonen och 17 grader kallt. Tobbe Lundström har just satt sina tre barn, 6, 8 och 10 år, på Duvedsbussen, som nyss försvunnit i snöyran på E14 på väg till skolan i Åre.

Han och grannen Per Blomqvist, som vinkat av sina två barn, 8 och 10 år, står kvar i mörkret och förklarar situationen för LT:s utsända. De är rejält upprörda och framför allt less på att inget görs.

– Både barnen och vi föräldrar utsätts för stor trafikfara. Vi har bråkat och bråkat men det händer inte ett smack, säger de.

De är en handfull familjer som bor i Björnänge, i området som kallas Årevidden, ovanför och intill hotellet Åre Continental Inn. Varje morgon är det någon vuxen som följer barnen till busshållplatsen, som trots skylten egentligen inte är någon hållplats.

Bussen, som kommer från Järpenhållet, svänger helt enkelt in och ställer sig rakt över infarten till hotellet. Där kan den bli stående i flera minuter om den är tidig. Under den tiden blockeras infarten för annan trafik.

– Om någon kommer bakom och vill svänga in till hotellet blir de stående med ändan ut i E14, det hände senast häromdagen, säger Tobbe Lundström, som jobbat många år i räddningstjänsten och varit på ett antal olyckor – minst en med dödlig utgång – just precis här.

Det öppna landskapet omkring gör platsen extremt väderutsatt, i synnerhet vintertid då stormbyar, halka, drivande snö och snörök försvårar för trafikanterna. Stället anses så pass farligt att barnen inte får korsa E14. Så efter skolan får de åka skoltaxi hem till dörren.

Föräldrarna väntar sig inte att kommunen ska ge deras barn skolskjuts även till skolan. Vad de föreslår är antingen sänkt hastighet på E14, eller någon form av avsvängningsfil för bussen, så att den inte blockerar infarten. I flera omgångar har de pratat med alla inblandade: Vägverket, Åre kommun, Länstrafiken och polisen.

Senaste beskedet från alla dessa parter var att ett möte skulle hållas den 2 december och därefter skulle de höra av sig.

– Men vi har inte hört ett ord sedan dess, säger Tobbe Lundström.

Efter en stunds eftertanke tillägger han att hur farlig den här hållplatsen än är så är problemet faktiskt större än så. Den vid infarten till Åre Björnen är inte heller bra och inte heller den i Vik.

– Föräldrarna är vansinniga på det här utmed hela sträckan här på E 14.

Mer läsning

Annons