Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankkuppen i Åre var välplanerad

/
  • Rånarna klättrade in genom fönstren på baksidan av banken. Larmet var avstängt och fönstren hade varken säkerhetsglas eller galler.
  • Här satte rånarna eld på den första flyktbilen och gick sedan till fots ner över lägdan mitt i bild.
  • Rånarna tog sig sedan till fots ner mot E14, till den andra flyktbilen, som stod parkerad på ett undanskymt ställe.
  • Här nerför lägdan, kom rånarna promenerande med sitt byte. Flyktbil två ska ha stått parkerad intill båten och sågs av en boende i området.
  • Ifrån den här lilla vägen i Ullån, Åre, hade rånarna bara att svänga ut på E14 och är sedan dess försvunna.Foto: Elisabet Rydell-Janson

En dryg vecka har gått sedan bankrånet i Åre. Inga gripanden är gjorda och polisen vill inte säga om de har några misstänkta. Länstidningen har gjort en egen kartläggning av händelserna förra måndagen. Fram träder bilden av en mycket välplanerad kupp:

Annons
Måndag den 6 oktober 2008. Plats: Handelsbanken i Åre
8:58 AM: Bankpersonalen har nyss kommit till jobbet, stängt av larmet och öppnat bankvalvet. En av dem hör ett ljud från toaletten, öppnar dörren och finner sig ansikte mot ansikte med en maskerad man. Han har blå ögon.
Den anställde stänger genast dörren och personalen beger sig skyndsamt ut genom entrédörren och in i grannfastigheten Bubblan.
De första poliserna är nu på väg från Järpen, cirka 17-20 minuters körväg bort. De har fått larm om rånet från ett vittne, som ser alltsammans från fönstret i sin lägenhet, högt upp i ett hus bakom banken.
Vittnet ser hur två maskerade män med kofot eller järnrör slår in två fönster på bankens baksida, det ena till toaletten, det andra till fikarummet, och klättrar in.
Vittnet ringer polisen men står kvar i fönstret och ser även rånarna komma ut. Det är så polisen vet hur fort det går. Kuppen är över på dryga fem minuter.
Ensamma kvar inne på banken går rånarna igenom lådor och skrivbord. I valvet hittar de bankens bankboxar och bryter upp dem med kofot. Innehållet - en stor summa pengar - packas i två kassar, som de bär på när de kommer ut.
Ute på gatan vänta r en tredje kumpan med flyktbilen, en mörk Audi. Samma bil har rapporterats stulen i Stockholm dagen innan och senare samma dag observerats på Holiday Clubs parkering.
Där tyckte man bilen såg "konstig" ut och ringde polisen. Det klargjordes att bilen var stulen, men ingen polispatrull skickades ut.
Tipset överlämnades i stället till Järpenpolisen, som skulle kolla bilen på måndag morgon. Men de hann aldrig dit. Rånet kom emellan.
Polisradiotrafiken vid 9:30 ger en indikation om det spända läget: "Vi är framme men vet inte om vi törs köra fram. Vi har inte fått några uppgifter."
De vet därför inte att banken redan tom. Rånarna har lämnat byn i den mörka Audin. De kör västerut på E14, in på Ullådalsvägen och uppför backen. I första högerkurvan tar de av till vänster in på en obebodd gård och ställer bilen i en slänt.
Sedan sätter de flyktbilen i brand. Röken syns lång väg men själva bilen är skymd bakom ett buskage. Den första bilisten som passerar på Ullådalsvägen tror att det eldas skräp.
Nästa bilist som kör förbi är en lokal krögare, på väg upp till familjens backrestaurang. Han ser elden och slår larm.
9:27 AM: SOS Alarm får larm om branden och Åre räddningstjänst rycker ut. De finner en övertänd och övergiven bil.
De släcker elden och återvänder till brandstationen. Åre vimlar nu av poliser med dragna vapen. All tillgänglig personal - 29 poliser -jobbar med rånet.
En patrull skickas upp till Ullådalsvägen för att försäkra att området kring bilen inte störs innan polisens tekniker hinner dit. Det betalar sig - när polis genomsöker området med hundar görs fynd som kan ge DNA: en fimp och två snusar.
Men rånarna har ett långt försprång. När bilen brinner tar de vägen till fots över lägdan ner mot E14.
Där, i Ullån, står nästa flyktbil parkerad intill en båt och några skoterkälkar. Platsen är inte synlig från E14 men nås därifrån via en liten körbar väg. En markägare har observerat bilen där.
De flesta grannarna har inte sett något alls men de slås av rånarnas uppenbara lokalkännedom. De har vetat precis vilken väg de ska gå för att undgå att hamna i bäcken eller i snårigt buskage. Härifrån är det bara att köra ut på E14 och försvinna.
10:40 AM: Polisen utfärdar rikslarm. Vägspärrar har satts upp. Men rånarna slinker ur deras nät. En Ullådalsbo sammanfattar vad alla tänker:
- De såg ut som klantar först men det här var verkligen välplanerat.

Mer läsning

Annons