Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrid: Talför och orädd med en stor kärlek till Storlien

/
  • Astrid Lilliestråle älskar Storlien och Storlien älskar henne tillbaka. I byn är man överförtjust över att äntligen ha fått en engagerad politiker som kan föra bygdens talan.
  • Astrid Lilliestråle älskar Storlien och Storlien älskar henne tillbaka. I byn är man överförtjust över att äntligen ha fått en engagerad politiker som kan föra bygdens talan.
  • Från balkongen hemma har Astrid Lilliestråle en fantastisk utsikt. En av anledningarna till att hon älskar Storlien är att här är man på fjället direkt, utan att behöva ta sig någonstans.
  • Astrid Lilliestråle brinner för miljö- och energifrågorna i första hand. Förutom kommunfullmäktigeplatsen har hon en ordinarie plats i miljö-, bygg- och räddningsnämnden.
  • Astrid Lilliestråle brinner för miljö- och energifrågorna i första hand. Förutom kommunfullmäktigeplatsen har hon en ordinarie plats i miljö-, bygg- och räddningsnämnden.
  • Astrid Lilliestråle är inte blyg och kommer inte att vara rädd för att gå upp i talarstolen, men inte förrän hon har något att säga, tills dess ska hon vara tyst, säger hon.
  • Astrid Lilliestråle är inte blyg och kommer inte att vara rädd för att gå upp i talarstolen, men inte förrän hon har något att säga, tills dess ska hon vara tyst, säger hon.
  • Från hemmet i Storlien, till jobbet i Trondheim, till politiken i Järpen – Astrid Lilliestråle är alltid på språng, men ger ändå ett väldigt lugnt och stabilt intryck. Man rubbar inte hennes cirklar i första taget.
  • Storlienbo, 29 år, högutbildad, engagerad, talför, orädd men med stor respekt för sina äldre partikollegor: det är inte svårt att förstå varför Centerpartiet i Åre är så stolta över att ha rekryterat Astrid Lilliestråle.

Åres kommunfullmäktige har ändrat karaktär, men inte bara för att ett nytt parti, Västjämtlands Väl, kommit in och ändrat gruppdynamiken. Det är också ett generationsskifte på gång. Avgångsgruppen var denna gång ovanligt stor och bland de nya som tillträtt finns många unga ansikten. De är alla i 30-årsåldern och har tillsammans sänkt medelåldern i församlingen rejält. Och enligt kommunalrådet Eva Hellstrand (C) har de redan satt positiv prägel på arbetsklimatet.
– Alla är med och deltar. Det har blivit mycket roligare att jobba, säger Hellstrand.
I en serie intervjuer ska vi möta Åres nya politiker. Först ut är Astrid Lilliestråle, 29, ung Centerpartist från Storlien.

Annons

Ett energiknippe som brinner för miljö- och energifrågor, finner politiken vrålspännande och inte är rädd för att sätta ut hakan om det behövs. LT har träffat Astrid Lilliestråle, 29, Centerpartiets yngsta ledamot i Åres kommunfullmäktige och Storliens första engagerade politiker sedan 70-talet.

Astrid Lilliestråle är från Stockholm men Storlien har alltid haft en speciell plats i hennes hjärta, allt sedan föräldrarna köpte stuga i byn och hon började tillbringa lov och helger här när hon var barn. Hennes make har rötter i Finnmark i Norge. Så beslutet att lämna storstaden kändes logiskt, det var här i fjällen de ville vara. De fann det perfekta boendet, en villa högt uppe på Vargvägen i Storlien, inte långt från kungens stuga, och flyttade hit permanent 2009.

Astrid, som är högutbildad inom miljö- och energiteknik, fick jobb på universitetet i Trondheim och på fritiden ägnade sig det unga paret åt friluftsliv, fjällvandring, hundspann, sina två islandshästar – allt som Storlienfjällen erbjöd. Men så hörde hon att det fanns planer på att bygga vindsnurror i området.

– Ett område mitt i Blomsterstigen, säger Astrid och indignationen är tydlig i hennes röst.

I grunden är hon för vindkraft, men inte i känsliga fjällområden. Och här var det ju i hjärtat av Storliens mest populära turistområde.

– Jag tänkte, om ingen hade engagerat sig måste jag, så jag skrev ett yttrande. Vi ville ju stoppa det här i Storlien.

Det ledde till tanken att hon borde engagera sig mer långsiktigt. Så Astrid ringde Eva Hellstrand och frågade om hon fick gå med i Centerpartiet.

Vad svaret blev behöver vi inte fråga, vi kan tänka oss reaktionen när det ringer en ung kvinna, högutbildad inom miljö och energiteknik, verbal och superengagerad men ändå ödmjuk, och boende i Storlien, en besvärande vit plats på kartan inte bara för Centern utan för samtliga partier.

– Jag fick en förfrågan om jag ville stå på listan, det var inget jag hade tänkt på men jag tackade ja.

Det ångrar hon inte. Politiken är till och med ännu roligare än hon hade trott.

– Det är otroligt spännande att få lära sig något nytt, och – det måste du skriva – jag har otroligt mycket respekt för de som suttit med i tiotals år och lagt ned så mycket av sin tid på politiken.

Den åsikten går som en röd tråd genom hela intervjun, respekten för de äldre politikerna, all deras kunskap och all tid de lagt ner.

Därför känner hon sig heller inte orolig för att hamna i knepiga situationer, exempelvis där hon tycker helt annorlunda än partikamraterna. Där kommer visheten hos de erfarna in, menar hon.

• Från åskådarbänk ter sig fullmäktige som rätt trista tillställningar, med samma personer och argument i talarstolen hela tiden. Hur ser du på att tala inför folk?

– Jag älskar att tala inför folk! Jag är alltför extrovert! Men jag är inte en sådan som debatterar för debattens skull. Jag håller tyst tills jag har något att säga.

Politikerföraktet är väl utbrett i samhället. Att själv bli utsatt för det är något hon ägnat mycket tanke åt, men det har inte skrämt bort henne från att själv bli politiker.

Inte heller risken att bli uthängd i media. Medias granskningar är positiva, om dåligt kött säljs i Storlien eller något inte sköts bra inom kommunen ska det fram, tycker hon.

Själv tycker hon det är roligt med medieuppmärksamhet.

– Personligen kan jag tycka att det blir lite väl personfixerat ibland.

Astrid ska i väg till Stavanger och blir borta i flera dagar, så medan vi pratar över kaffe går hon igenom vad hon behöver ha med sig. Simultanförmågan är uppenbarligen högt utvecklad hos Astrid, som ständigt lever i resväska och är på språng. Nu tillkommer det politiska uppdraget med alla dess möten till hennes redan pressade schema. Ändå verkar hon inte stressad.

Som nyvald har hon stora förväntningar på sig och i hennes fall är de extra stora. Storlien har inte haft en riktigt engagerad politiker sedan 1970-talet och nu är byborna överlyckliga över att ha fått representation. Det ser hon som ett stort ansvar, men det är också spännande.

Astrid har ett unikt jobb, hon leder ett projekt där man forskar på sätt att elda fossila bränslen utan att få de negativa klimateffekterna, man tar bort koldioxiden ur rökgaserna. Ett spännande, men också kontroversiellt projekt, som flera av hennes vänner i början inte tyckte hon skulle ägna sig åt. Det innebar ju eldning av de i miljörörelsen så förhatliga ämnena kol och olja.

• Med din utbildning och dina intressen, borde inte du ha valt Miljöpartiet?

– Jag har alltid röstat borgerligt, svarar hon blixtsnabbt.

Nu måste hon rusa, så det blir en avslutande fråga:

• Har du stött på din kungliga granne sedan du kom hit?

– Jadå. Vi har träffats, säger Astrid med ett stort leende.

Mer läsning

Annons