Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets första åk i Duved

/
  • Fredrik Clarstedt och Cristofer Remar var nöjda med förhållandena i backen under skidpremiären i Duved. De har köpt säsongskort som de tänker utnyttja så mycket det bara går.
  • Marlene Gröning från Åre på railen. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Åretjejerna Eveline Molin, Malin Sjödin och Marlene Gröning var också ute och premiäråkte. Helt okej med tanke på att det enbart är konstsnö var deras utlåtande.
  • Lunchpaus i Hamrebacken.

Dimma och regntunga skyar dominerade i går Åredalen – men Duveds Hamrebacke låg vit och välpreparerad i väntan på de första skidåkarna.

Det var inte vädergudarna utan Skistars investeringar i snötillverkningsteknik som fixade gårdagens skidpremiär i Duved.

Annons

Fredrik Clarstedt och Cristofer Remar har länge sett fram emot den här dagen. De har flyttat hit från Linköping respektive Göteborg för att plugga på Hållands folkhögskola. De har redan skaffat säsongskort och tänker nöta i backarna så mycket det bara går.

Åretjejerna Marlene Gröning, Malin Sjödin och Eveline Molin är också igång första dagen, de railar och har kul. Backen är helt okej, tycker de.

– Med tanke på att det enbart är konstsnö, säger Marlene.

Utan både snöfall och långvarig kyla tackar Skistar sin lyckliga stjärna att man investerat i rätt teknik.

– Utan automatsystemet som startar snökanorna så fort vädret blir rätt skulle det här inte ha gått, konstaterar pistören Lennart Bergmark.

Vissa nätter när det legat på gränsen, 2-3 minusgrader med rätt luftfuktighet, har systemet slagit av och på hela tiden.

I Åre koncentreras det mesta arbetet på tävlingsarenan inför damernas världscuptävlingar under Luciahelgen, om knappt tre veckor.

I Åre ser det om möjligt ännu mörkare, dimmigare och dystrare ut.

Men utvecklings- och arenachef Nalle Hansson och driftchef Anders Aspholm är inte oroliga.

De har redan säkrat tillräckligt med snö i pisterna för att tävlingarna ska kunna hållas. Och vädret ska bli bättre.

– Enligt senaste väderprognosen blir det kallare om några dagar, säger Nalle Hansson.

Mer läsning

Annons