Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åres vindkraftplan ställs ut

Åres vindkraftsplan var den stora frågan när Åres kommunstyrelse träffades i går. Skulle det kontroversiella planförslaget godkännas för utställning i sin nuvarande form? Svaret blev ett ja, men ett djupt oenigt sådant.

Annons

Det kontroversiella består främst i att så liten del av Åre kommun lämnas öppen för vindkraft i det planförslag som kommunens vindkraftutredare Harry Westermark arbetat fram. På plankartan är det mesta rödmarkerat (vindkraft ej tillåten) och Moskogen, söder om Järpen, är nu det enda gröna området där större vindparker tillåts, detta sedan det andra gröna området, Överäng i Kallbygden, har ändrats till vitt, vilket innebär att bara enstaka verk tillåts.

Nu skulle alltså utställningsbeslutet tas i kommunstyrelsen. Enligt Eva Hellstrand blev det ingen diskussion eftersom alla redan har sina ståndpunkter klara. Men frågan skär både tvärs över blocken och inom partierna och det slutade i ett oenigt beslut:

– Det blev en votering som slutade med 8-2 och tre nedlagda röster, säger Hellstrand.

Två centerledamöter, Daniel Danielsson och Åke Granlöv, röstade emot eftersom de ville få med en förändring där vindkraft tillåts på Middagsfjället och Tångböleflätet . Tre socialdemokrater lade ner sina röster.

Planförslaget ställs nu ut för synpunkter under november och december. Tanken är att den ska antas av kommunfullmäktige i februari 2010.

– Då kommer det säkert att bli väldigt mycket diskussion, säger Hellstrand.

Mer läsning

Annons