Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åres trafikutredare: Nu ska det bli ordning

Under hösten har Åre kommuns trafikutredare Karin Estensson gjort en översyn av alla trafik- bestämmelser och vägmärken i Åre. Om hennes förslag vinner gehör i trafiknämnden får Åre en ny uppdaterad trafikliggare till jul.

Annons
I somras avslöjade Länstidningen i en rad artiklar att Åre kommuns trafikliggare var i oordning och stämde dåligt med vägskyltarna i Åre by. Det hade fått till följd att ett oöverskådligt antal p-böter delats ut felaktigt under lång tid.
Karin Estensson har sedan dess gjort en stor genomlysning av hela systemet och förra veckan gick hon runt i Åre by med byvärden och kontrollerade att alla trafikskyltar stämde med placeringen i liggaren.
I Åre är man imponerade över det arbete hon gjort. Själv vill hon tona ner sin roll.
- Jag har haft lite jobb här i höst, men det är inte så märkvärdigt. Nu ska trafiknämnden ha möte den 11 december, och då har jag gett förslag att man ska upphäva det förra systemet med en stor, ganska svårtydd, karta.
- I stället för en föreskrift ska vi ta nya för varje regel, så det blir ungefär 40-45 föreskrifter i stället för en.
Syftet är att få en bättre trafikliggare. Utåt kommer det inte att synas någon större förändring, enligt Estensson.
Ett exempel är taxizonen på Årevägen, som felaktigt flyttades från torget till utanför Twins restaurang utan att det fördes in i liggaren. Nu reds detta ut.
- Vi kommer att ha en ny föreskrift på taxizon och då blir det ju riktigt. Om förslaget går igenom blir den utanför Hemslöjden. Där blir det några platser för taxi.
Det var under genomgången i Åre som Karin Estensson upptäckte att marken framför stationen, där Park Smart lappat bilar i två år, är kommunal.
- Jag upptäckte det nu här. Det är bara en väldigt liten kil på den där vägen som är på fastighetsägaren mark.
Men har Park Smart rätt att dra in kontrollavgifter på mark deras uppdragsgivare inte äger?
- Nej det har de inte. Sen har det varit lite problem där med exakt var gränsen går. Det är nu som jag har sett det på en primärkarta.
Estensson kan inte säga vad som nu händer med alla som fått felaktiga böter i av- och påstigningszonen.
- Vi (kommunen) kommer inte att göra något i alla fall, säger hon.
Hon säger att det finns två olika lagar. Dels den om parkeringsövervakning som kommunen har att stödja sig på, dels lagen om kontrollavgift för privata fastighetsägare.
Vilken som tillämpas beror på om marken är privat eller allmän.
- Som till exempel parkeringen vid gamla stationshuset, där äger inte kommunen marken och där går man ju efter den lagen. Man får ju inte parkera i vilket fall som helst.

Mer läsning

Annons