Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åres stora födelsedag närmar sig

/
  • Legendariske Årefotografen Nils Thomassons berömda bild på Åregäster framför Bergbanans dalstation en vinterdag på 1930-talet. Ture Marcus syns sittande på huk till höger på bilden. Foto: Nils Thomasson

I mars nästa år fyller Åres bergbana 100 år och då firar Åre också 100 år som vinterturistort. Men redan nu spritter det av förberedelser och firandet har i princip redan börjat.

Annons

Det är förstås svårt att säga var Åres speciella julsatsning slutar och förberedelserna för 100-årsfesten börjar. De glider lätt in i varandra. Men klart är att projektets röda logga ”Åre 100 år – 100 år som vintersportort 1910-2010” syns allt oftare.

Officiellt sköts dock födelsedagsfirandet av Åre by- och turistförening, den anrika lilla föreningen som själv fyller 100 om några år.

Den startades 1913 och hette då Åre turistförening.

Då, i början, var föreningen ansvarig för i stort sett allt, från att marknadsföra Åre till att fixa promenadvägar och vandringsleder. I dag har destinationsbolaget Åreföretagarna hand om de flesta delarna, och området har utvidgats till att omfatta hela Åredalen. Turistföreningens huvudsakliga uppgift är att vårda Åres turisthistoria och fungera som en opinionsbildare, ett forum för bybor och Årevänner och en länk till kommunen och näringen i viktiga byfrågor.

Just nu är det förstås 100-årsfirandet som överskuggar allt annat i föreningen. Fokus ligger på turisthistorien, luftgästerna och övergången till vinterturism. I centrum finns Bergbanan som sedan 2008 är byggnadsminnesförklarad och fortfarande segar sig upp mot Östra platån.

Där kan man med lite fantasi, sluta ögonen och tänka sig curlingplanen framför Åre Fjällstuga, föregångaren hotell Fjällgården, som tillsammans med Åregården, Grand Hotel Residence, gamla järnvägsstationen och Sporthotellet fortfarande har en fläkt av gamla tider över sig.

Andra projekt man jobbar med är en digital rundvandring i byn med skyltar på särskilt intressanta platser. Spår och leder och promenadvägar, bystädning och Valborgsfirande finns också med på listan liksom att filmen ”Utför ängarna”, om Åres turistutveckling som redan visats på TV, ska skänkas till Åres skolor. På reklambyrån Vacker i Årekompaniet jobbas det intensivt på förberedelser. Ett material har tagits fram med information, bilder och även prylar med Åreanknytning som kan beställas. Detta skickas nu ut till alla tänkbara intresserade.

För det är inte så att programmet är spikat i detalj redan nu.

– Tanken är att det här materialet ska inspirera folk att komma med egna idéer, säger Lisa Blom på Vacker.

Mer läsning

Annons