Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årebor duktiga på att sopsortera – men inte tillräckligt

/
  • Åre kommun hamnar skyhögt i statistiken när det gäller återvinning av förpackningar, glas och papper men ansvariga på Åre kommun ifrågasätter siffrorna. Kommunens egen analys visar att drygt 30 procent av hushållssoporna består av sorterbara förpackningar.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åre kommun glänser när det gäller sopsortering. Enligt statistiken är Åreborna bäst i länet och även långt över snittet i hela Sverige. Men är det sanningen? Åre kommuns renhållningschef Eva Ljung-dahl är tveksam. Hon säger att Åres kommuninvånare borde kunna sortera bra mycket bättre är de gör i dag.

Annons

Enligt Eva Ljungdahl finns det åtminstone två skäl att ifrågasätta de siffror som säger att Åres kommuninvånare sopsorterar så mycket bättre än övriga länskommuner.

Det ena är att turistkommunen Åre får in väldiga mängder sopor, speciellt glas, från turistanläggningarna.

Dessa mängder – från cirka 450 000 gäster per år – slås ut på kommunens drygt 10 000 permanentboende, vilket ger en missvisande bild. Det andra skälet är att entreprenören som tömmer återvinningsstationerna samkör i både Åre och Krokoms kommuner. Och det går inte få någon statistik på hur mycket som är hämtat på en specifik återvinningsstation.

– Man väger inte varje behållare när man tömmer den. När man kör från Åre så tömmer man någonstans i Åre kommun och sedan kanske man tömmer någonstans i Krokoms kommun och så kanske man tar en behållare i Östersund innan man är framme.

– Därför känner vi oss lite osäkra på riktigheten i de här siffrorna, säger Ljungdahl.

Ljungdahls egen bild är tvärtom att det borde sorteras mycket bättre än det görs i dag. Det baserar hon på två plockanalyser som kommunen gjorde våren 2007.

– De visade att det finns väldigt mycket förpackningar kvar i hushållssoporna, Och det tyder ju då på att sorteringen i Åre kommun inte är så bra, säger Eva Ljungdahl.

Analysen visade bland annat att drygt 30 procent av hushållsavfallet bestod av förpackningar, som borde ha hamnat i återvinningen. Industriavfallet var ännu värre: 39 procent.

C-G Hermansson, Norrlandsansvarig på Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB, som ansvarar för tömning och skötsel av återvinningsstationerna, ger henne delvis rätt.

– De är ju inte exakta, säger han om siffrorna. Men ändå tillräckligt bra för att ge en tydlig fingervisning.

Problemet som varit är att FTIAB ställt krav på entreprenörerna att lämna in uppgifterna till dem. Men redovisningen har blivit ”lite si och så”, just på grund av samkörningen i flera kommuner.

– Vi har ju litat på de siffror vi fått inrapporterade till oss och då har vi ju upptäckt själv att de inte stämmer riktigt, säger Hermansson.

Därför har FTIAB nu ändrat upphandlingen på metall, plast och kartong.

– Vi har tagit åt oss kritiken till viss del på det här området. Framöver ska varje tömning redovisas med handdator, så att man får mätningar av volymen på varje station.

Då kommer man att kunna ge de exakta siffror per station som Ljungdahl efterfrågar.

Hermansson säger att jämtar överhuvudtaget är duktiga på att sortera jämfört med riksgenomsnittet.

– Jämtland har alltid legat högt, säger han.

Vad Åre anbelangar har den kommunen alltid legat väldigt högt på exempelvis glas, vilket naturligtvis har att göra med turismen.

Mer läsning

Annons