Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årebons skuld: 45 000 kronor

/
  • Så här ser lånebilden ut för Åre kommun. Den sammanlagda låneskulden hamnar på 461 miljoner kronor, cirka 45 000 kronor per Årebo. (Klicka på bilden för att få den större.)
Grafik: Kjell Nilsson-Mäki

461 miljoner kronor tillsammans. Eller omkring 45 000 kronor per person. Så mycket är varje Åreinvånare skyldig olika banker och låneinstitut för lån som kommunen har tagit. Alla pengar, sånär som på en miljon kronor, har kommunen fört över till bostadsbolaget Årehus. Och varje år betalar kommunen cirka 15 miljoner kronor i räntor för lånen.

Annons

Åre kommuns låneskuld är hög. Den var visserligen högre för några år sedan, men en undersökning så sent som i oktober 2008 visade att Åres kommuninvånare var bland de mest skuldtyngda i landet.

I länet låg de i topp och var skyldiga tio gånger mer än östersundarna.

Den styrande borgliga alliansen har tagit en rad beslut för att försöka minska skulden. Det mest radikala, och det som gav mest resultat, var att sälja ut över halva Årehus lägenhetsbestånd till fastighetsbolaget Akelius.

Alliansen har också beslutat att alla investeringar ska vara egenfinansierade, en princip som man dock tvingats tumma på ett par gånger; senast för ut- och ombyggnaden av reningsverket i Vik som blev så mycket dyrare att pengar måste lånas upp.

Länstidningen har tittat närmare på vilka lån kommunen har och till vilka räntor. Att urskilja de ursprungliga lånen är inte möjligt eftersom de är omförhandlade, ibland flera gånger. Det äldsta nuvarande lånet är således från år 2000 i Swedbank. Det uppgår till 35 miljoner kronor och kommunen betalar en ränta på 6,2 procent.

– Det är högt, säger Lena Kagart (FP).

Som styrelseordförande i Årehus och den Årepolitiker som mer än andra intresserat sig för kommunens långsiktiga ekonomi, är hon den som tycks ha bästa insikten i Åre kommuns alla ekonomiska turer.

– En del tycker det är jättetrist och konstigt att vi håller på med sådant. Men vi har extremt låga räntor nu och de har varit låga länge. Men får man en liten räntehöjning påverkar det kommunens ekonomi enormt mycket, säger Kagart.

Mer läsning

Annons