Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre värsta innestället – redan för 100 år sedan

/
  • Lars Marcus, 83, och hunden Siri ute på promenad är ett vanligt inslag i Åres gatubild. Den flerspråkige Marcus är också en av Åres allra flitigaste volontärer vid världscuptävlingar, han har inte missat ett år sedan 1954.

Varumärket ”Åre” var nästan lika starkt för 100 år sedan som det är idag. Åre var inne-platsen för stekarna från Stockholm redan då. Det var i Åre man skulle vara och synas om man var någon.

Annons

– Det fanns ju inga semestrar då så det var ju societeten, socialgrupp 1, som kom, säger Lars Marcus, som är Åres stora auktoritet på turisthistoria. Det är inte konstigt, det var hans far Ture Marcus som byggde Sporthotellet 1913. Några år tidigare hade han arrenderat Grand hotell och innan dess hade han skapat fiskrestaurangen Sturehof vid Stureplan i Stockholm.

Någonstans däremellan hann han även med några år som butler i USA. Så man kan lugnt säga att han hade näsa för detta med inneställen.

Lars Marcus är i dag 83 år. Ett av hans tidigaste minnen är från en nyårsfest på Grand hotell på 1930-talet, när han var 6-7 år. Ett nyårsspel framfördes med hans syster i rollen som det Nya året som skulle jaga ut det Gamla, spelat av Benam Hansson (Nalle Hanssons morfar), iklädd stor vargskinnspäls.

Lars uppgift var att hänga i taket och släppa ner ballonger på gästerna på dansgolvet.

När Lars Marcus berättar om Åre för 100 år sedan är det inte skillnaderna utan likheterna med dagens skidby som slår en. Eller vad sägs om invigningen av Årebanan, numera Bergbanan, den 7 mars 1910:

– Många VIP-are var inbjudna. Ett extratåg sattes in från Östersund. Det var ett par timmar försenat. Sedan var det stor bankett på Grand Hotell.

Sommarturism hade Åre haft länge, redan på 1700-talet kom höjdare inom gruvnäringen som hade hört talas om Åreskutan. När järnvägen byggdes 1882 tog det fart ordentligt och Åreskutans vandringsleder fylldes med blomsterherrar och luftgäster.

Men så kom ingenjören Carl-Olof Rahm, som ville skapa något helt annat. Det var kärlek vid första ögonkastet när han besökte Åre med sina föräldrar 1905.

– Han hade varit i Davos och sett bergbanan där, curlingen och allt det. Nu ville han göra Åre till Sveriges Davos.

Rahm bodde i Djursholm och kände rätt sorts folk. De ville synas i Åre och lade sig också i utvecklingen där. Diskussionerna om Åres skyline låter också väldigt bekanta:

– De ville inte ha några höga hus som skymde utsikten. Högst två våningar, säger Lars Marcus.

Mer läsning

Annons