Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre redo för EU-ministrarna

/
  • I går hissades flaggorna utanför Holiday Club, där EU-mötena ska hållas. Energiministrarna började anlända på kvällen. I dag kommer miljöministrarna. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Spårbilsmontern är på plats på Åre torg men kommer inte att öppnas för allmänheten förrän på lördag, efter mötena. Den ska visas för ministrarna i kväll.
  • Olof T Johansson, Tåssåsens sameby, har lagt politiken på hyllan men är med och bemannar den samiska utställningskåtan vid Station Åre.
  • Åre kommuns näringslivschef Jan Andersson är jättenöjd över att Åre än en gång står värd för ett stort möte.

I går hissades flaggorna utanför Holiday Club och Åre strand stängdes av med kravallstaket. Området fylldes upp med poliser som genomsökte varje skrymsle inför ministrarnas ankomst på kvällen.

Annons

Under dagen präglades Åre av ett slags organiserat kaos där det gällde att bli klar med de sista förberedelserna inför EU-ministrarnas ankomst. Ackrediteringar skulle delas ut till anländande delegationer och journalister och utställare skulle få ordning på sina montrar och utställningstält.

Huvudpersonerna – ministrarna – väntades dock inte förrän sent i går kväll och under dagen var det fortfarande okänt vilka ministrar som skulle komma. Det mesta som hade med mötet att göra förblev dessutom stängt under dagen. Exempelvis står den omtalade spårbilsmontern på plats på torget men allmänheten får inte komma in och titta förrän på lördag, efter mötena.

– Den är ju till för EU-ministrarna, informerar projektledningen.

Under knappt fyra dagar ska alltså två informella ministermöten hållas i byn. Först ut är energiministrarna som inledde sitt första möte i går kväll. I morgon torsdag kommer miljöministrarna. De ska prata energipolitik och klimatfrågor, och det som nu kallas eko-ekonomi.

Ministrarna ska också hinna med en del utflykter, inklusive en fjällpromenad med lunch på Buustamons fjällgård, en tur med Bergbanan och en utflykt till Tännforsen. Men troligt är att de flesta ”vanliga turister” inte kommer att märka så mycket av EU-folket. Fortfarande är det till exempel leriga bikers som dominerar bybilden på torget.

Men naturligtvis uppskattas EU-ministrarnas närvaro stort av Årenäringen. Åre kommuns näringslivschef Jan Andersson berättar att man redan på flera håll i byn haft svårt att få plats med vanliga turister på grund av allt mötesfolk. Men det är förstås angenäma problem:

– Det här är jättebra för byn, säger Andersson med ett stort leende.

Mer läsning

Annons