Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre kommun sparar på barnens bekostnad

Åre kommun fortsätter att spara på barnen. Från årsskiftet gäller sämre försäkringsvillkor vid olycksfall och barnen är bara täckta under själva skoltiden. Då gäller det att inte slå sig på loven eller efter skolan.

Annons

Hittills har Åre kommun haft en heltäckande olycksfallsförsäkring i Folksam för alla skolbarn, även i frivilligutbildningarna. Men nu är det spartider och kommunen hittar alla möjliga olika sätt att dra ner på kostnader.

Ett sätt är att försämra barnens försäkringsvillkor.

I dag gäller försäkringen under skoltid eller verksamhetstid, fritid och lov under den tid barnet är inskrivet i skolan. Barnen är alltså täckta under hela dygnet. Men från den 1 januari 2010 gäller försäkringen endast under själva skoltiden eller verksamhetstiden, resor till och från skolan inräknat. För att få ersättning vid olyckor på fritiden måste föräldrarna skaffa egna försäkringar.

Någon speciell information om detta har inte gått ut från kommunen utan det är lärarna som satts att informera föräldrar under utvecklingssamtal och dylikt. Det finns dock en kortfattad text om förändringen på Åre kommuns hemsida där man hänvisar till Folksam för närmare besked.

När LT ringer barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Nord (M) är han helt ovetande om vad som föregått förändringen. Han har själv fått pappret i sin hand under utvecklingssamtal med sin son samma morgon.

– Jag blev lika förvånad jag, säger Leif Nord.

Eftersom nämnden ska träffas på eftermiddagen ska han lyfta frågan då för att ta reda på hur det ligger till. Han återkommer senare och säger att han fortfarande inte vet särskilt mycket, exempelvis om vilken besparing det handlar om.

– Är den inte stor tycker jag det verkar lite futtigt, säger Nord som är säker på att beslutet inte togs inom hans förvaltning utan troligtvis på högre nivå. Han hänvisar därför till kommunchefen, som dock gått hem för dagen.

På Folksams avdelning för olycksfall säger Leif Andersson att det inte finns något tvång för skolor att ha olycksfallsförsäkring för skolbarnen men de allra flesta har det.

Och det är alltid kommunen som bestämmer vilket skydd man ska ha.

– Vi vill ju sälja så mycket försäkring som möjligt naturligtvis, säger Leif Andersson.

På senare tid har han märkt att vissa skolor skär ner sina försäkringar av besparingsskäl. Men det vanligaste är fortfarande att skolorna har den heltäckande varianten som ger barnen skydd dygnet runt.

Andersson hade dock inte fått något besked om att Åre kommun har ändrat sitt försäkringsavtal.

– Så det var bra att du ringde, säger han.

Mer läsning

Annons