Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre kommun: Nedläggningen av Racklöfska ligger fast i budgeten

/
  • Biblioteksfilialen i Mörsils bykärna kämpade sig igenom det förra nedläggningshotet – nu finns den åter på besparingslistan.
  • Storliens räddningstjänst blir värn på sommaren, deltidsbrandkår på vintern. Innebär det att handlingsplanen åter måste ändras?
  • Nedläggning av Racklöfskas högstadium var inte populärt bland för två veckor sedan. Klimatet har inte mjuknat sedan dess.

I kväll samlas ortsbor och andra berörda i Järpen för bymöte. Men det blir inget vanligt sådant - det är här och nu alliansen ska förklara sina besparingsförslag som ska rädda Åre kommuns ekonomi.

Annons
Framför allt ska de förklara för Järpenborna varför deras högstadium ska läggas ner.
Var så säker: det kommer inte att finnas en stol ledig i Åre gymnasieskolas aula. Sällan har ett förslag fått det att mullra så bland medborgarna.
Huvuddragen i förslaget om skolomflyttningarna blev kända redan efter förra kommunstyrelsemötet den 11 november, men nu är alliansens hela förslag färdigformulerat. Senare i veckan, på onsdag, hålls ett extra kommunstyrelsemöte, följt av kommunfullmäktige direkt efteråt. Då ska frågorna avgöras.
Det färdiga förslaget följer i stora drag vad som tidigare sagts, utom på en punkt: inget nämns nu om neddragningar i förskolorna.
Besparingsförslaget har förstås många delar men i Järpen har ett delförslag överskuggat allt det andra: det att Racklöfska skolans årskurs 6-9 ska läggas ned och eleverna åka buss en mil österut till Mörsil.
Det uppfattas som en skymf mot centralorten Järpen och motståndet har mobiliserats alltsedan det blev känt. Bland annat driver Racklöfskas elevråd en namninsamling mot skolflytten. Det övervägande argumentet mot flytten är att Järpen är centralort i kommunen. Då ska det också finnas ett högstadium - annars utarmas orten.
En sådan utarmning är redan på god väg, menar många, även om det brukar vara till Åres fördel, inte Mörsils. Nu ställs byarna mot varandra på ett olyckligt sätt.
Detta, och mycket därtill, kommer allianspolitikerna med största säkerhet att få höra på stormötet i kväll.

Mer läsning

Annons