Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre kommun gjorde fel - bygglov undanröjs

/
  • Lars Ivarsson är inte förvånad över att Länsstyrelsen biföll hans överklagan av personalhotellet. Kommunen är helt ute och cyklar, anser han. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydel-Janson

Länsstyrelsen undanröjer Åre kommuns beslut att medge bygglov för personalhotellet vid Copperhill Mountain Lodge på Förberget i Åre Björnen. Personalhotellet är nästan färdigbyggt men nu måste bygglovsprocessen tas om.

Annons
Det är Lars Ivarsson, styrelseordförande i Vanilla Ventures AB, som drog igång och var den ursprungliga byggherren bakom Copperhill Mountain Lodge, som överklagat bygglovet. I går tog länsstyrelsen beslut om att bifalla överklagandet. - Det förstod jag väl, säger Ivarsson, som inte är inte ett dugg förvånad över beslutet. Han vill först och främst klarlägga att det är han personligen -inte bolaget - som överklagat. Det har han gjort i egenskap av tomt-ägare och nära granne till personalboendet. Skälet är att han aldrig meddelades om att det skulle byggas ett personalboende på platsen. Personalhotellet ingick inte i den ursprungliga planen för hotellet. Det tillkom sent i leken då det nya byggherrebolaget, med de holländska ägarna vid rodret, insåg att det också behövdes bostäder för hotellpersonalen som skulle jobba på lyxhotellet på Förberget. De sökte bygglov för ett personalhotell direkt öster om själva hotellet i våras och kommunens byggnämnd beviljade lovet den 29 maj i år. Bygget kom igång snabbt och i dag är personalhotellet nästan färdigt. Det går i samma stil som själva hotellet, som öppnar den 8 december, om mindre än tre veckor. Lars Ivarsson är mycket kritisk till hur ärendet skötts. - Jag har inte fått en enda fråga om jag tycker det är lämpligt att bygga ett personalhotell som är granne till min tomt, säger han till LT. Det är också därför länsstyrelsen ger honom rätt. I beslutet står: "Det finns inget i handlingarna som utvisar att Vanilla Ventures AB eller Lars Ivarsson genom underrättelse beretts tillfälle att yttra sig i bygglovsärendena innan bygglov gavs." Länsstyrelsen finner att det strider mot plan- och bygglagens bestämmelser i 8 kapitel 22 paragraf och att det är ett så allvarligt formellt fel att beslutet måste undanröjas och ärendet tas om på nytt. Åre kommun får alltså rejäl bakläxa på hanteringen av ärendet. Lars Ivarsson skräder heller inte orden: - Det här innebär att kommunen är ute och cyklar fullständigt som går och beviljar bygglov för en byggnad som inte ens ryms inom befintlig detaljplan. Det är helt otroligt. Han fortsätter: - Det här strider mot detaljplanen och de enda man har frågat är Copperhill Mountain Lodge - mina före detta partners - och de har ju naturligtvis räknat med att jag ska säga nej. Ska man bygga ett hotell där det är avsett att man ska bygga fritidsfastigheter, då måste man ju först ändra detaljplanen. Ivarsson hade också begärt inhibition men länsstyrelsen menar att den frågan faller eftersom de prövat frågan slutligt direkt. Huruvida Åre kommun tänker överklaga beslutet till länsrätten var i går inte känt. LT har sökt byggnämndens ordförande och även Copperhillhotellets ledning för kommentarer, men utan resultat.

Mer läsning

Annons