Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre kommun är den enda som väntas öka

Åre är den enda kommunen i länet som kan vänta sig en ökning av befolkningen i arbetsförålder de närmaste nio åren.

– Vi har en stark turismverksamhet som är stommen i kommunen, säger näringslivschefen Jan Andersson.

Annons

Vid konferensen ”Vem ska göra jobbet” som hålls i Sundsvall i dag lyfts Åre kommun fram som ett gott exempel på en kommun som lyckas behålla en positiv befolkningsutveckling.

– Det beror på att vi har ett starkt samarbete mellan kommunen och företagen. Det har gjort skillnad i kommunen och inneburit en god utveckling, säger Jan Andersson.

Han ska delta på konferensen tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Eva Hellstrand för att försöka inspirera de övriga kommunerna.

– Vi ska prata om de positiva effekterna vi har fått i vår kommun. Alpina VM i Åre är ett exempel på ett samarbete mellan kommunen och företagen som gav ett väldigt bra resultat, säger Jan Andersson.

Han tycker också att det är viktigt att kommunerna satsar på att skapa en attraktiv region för att locka till nyinflyttning.

– De som flyttar hit väljer en livsstil. De kanske flyttar hit för att de vill bo i Åre men fortsätter att jobba på distans.

För Åre kommun är turismen väldigt viktig och Jan Anderssons tips till andra kommuner är att hitta det som sticker ut i den egna kommunen.

– Turismen är viktig för oss men alla kommuner har inte samma förutsättningar. Då får de hitta något annat att satsa på, säger Jan Andersson.

Mer läsning

Annons