Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre klarar inte snögarantin

/

Snön räcker inte till i backarna.

I helgen kan missnöjda skidåkare få pengarna tillbaka.

– Jag tror inte på något större bortfall, säger Jenny Hedberg, försäljnings- och marknadschef för Skistar i Sälen.

Annons

Precis som flera andra aktörer i alpinbranschen har man där en snögaranti som löses ut om det finns för lite av den vita varan. I Sälen gäller garantin från den 15 november medan man i exempelvis Åre utlovar fina backar från och med nu på fredag.

Där gäller snögarantin om man inte kan bjuda på minst tio åkbara pister.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att klara det, säger Linda Wasell, informationsansvarig vid Skistar.

Trots bra förutsättningar de senaste dagarna kommer man i Åre inte att hinna spruta tillräckligt med konstsnö för att klara garantin. För den som bokat in sig till helgen går det alltså att få pengarna tillbaka för liftkort, skidhyra, skidskola och boende.

Mycket talar för att man till på fredag bara hinner öppna två nedfarter. Men de inbokade gästerna har fått information om läget och ännu är det ingen som har bokat av sin resa, enligt Wasell.

Läget är ungefär detsamma i flera andra anläggningar.

Varken i Järvsöbacken i Hälsingland, Kläppen vid Sälen eller i Säfsen några mil söderut finns det snö så att man klarar garantin.

Något större inkomstbortfall är det ändå ingen som räknar med. Det är först i samband med julhelgen som högsäsongen börjar och då tror alla på att backarna ska vara fyllda av både snö och skidåkare.

Vill man ha ordentligt med snö just nu får man söka sig längre norrut i landet.

Eller till Funäsfjällen. Där går det bra att åka både på längden och tvären.

– Vi har snö. De gäster vi har i helgen kommer att åka i Funäsdalen och i Tänndalen. I Ramundberget räknar vi med att öppna i jul, säger vd Anders Östring vid Ramundberget.

Mer läsning

Annons