Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre förbereder sig för världscupfinaler

/
  • I stora tävlingsarenan vid Olympia förbereds läktaren med alla nationshusen. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • På torget förbereder elever från Skvaderns gymnasium i Sundsvall arenan för kändistävlingen, från vänster Kristoffer Sjöbom, Victor Holmgren, Josefin Harström, Nina Holgersson och Simon Söderberg.

I Åre drar det ihop sig till alpina världscupfinaler. Tävlingarna startar på onsdag men känslan har redan infunnit sig i byn.

Annons

Huvudpersonerna – skidåkarna –kom i helgen och inledde sina träningsdagar i backen på måndagen.

I går började deras ankomst också på allvar prägla resten av byn. Utländska landslagsbussar kör skytteltrafik på gatorna mellan byn och skidområdet och svenska är plötsligt inte längre det dominerande språket överallt.

I mediecentret på Holiday Club – där den alltid lika glada Karin Stolt Halvarsson basar – är det redan full service. Det står rader av informationsfyllda papperskassar och bara väntar på journalisterna.

Gula mössor börjar synas överallt. Dessa indikerar ”staff” - och betyder att personen ifråga är sysselsatt med någon form av voluntärsarbete, det må vara allt från barnaktiviteter till morgonpatrull.

På torget träffar vi en hel grupp gula mössor, utrustade med, planritningar, måttband och snöskovlar. De tillhör en grupp på 30 elever från ledarskapsprogrammet på Skvaderns gymnasium i Sundsvall.

– Vi bor i Tegefjäll och ska vara här hela veckan, säger Victor Holmgren.

Deras uppgift är att bygga banan för Åre Winter Games (ÅWG) – ett lekfullt triathlon (trekamp) där kändisar och Åreprofiler ska delas in i tremannalag och tävla i ski cross, mountainbike och skidskytte !?

De är inte säkra vilka deltagarna blir.

– Det diskuteras fortfarande, säger Josefin Harström.

Men ÅWG är en fortsättning på Skistar Invitational under VM 2007, då 18 000 personer kom för att se Stenmark. Om det är en indikation så kan det alltså bli folkrikt även här. Kvaltävlingen hålls på fredag och finalen på lördag.

Längre västerut, vid tävlingsarenan i Olympia, är åskådarläktaren på plats med alla de numrerade nationsbåsen. Här hoppas man på stor publik – det är ingen entréavgift till tävlingarna – och utlovar en av de ”tokigaste avslutningarna på en världscupsäsong” på söndag.

Det är Åreföretagarna som ligger bakom programpunkten där publiken ska få uppleva en rad trevliga sommaraktiviteter, komplett med drinkparasoller och solglasögon.

Fotnot: Se även sporten, sidorna 24–25.

Mer läsning

Annons