Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre erövrar julen med adventsturism

/
  • Anna Loveus och Calle Hedman från eventbyrån Fieldworks jobbar på uppdrag av Åreföretagarna och J/H Turism med att göra julen stor i Åre. Tomten, alias Jocke Nässil, är förstås en extremt viktig nyckelperson i sammanhanget.
  • Tomtemor som bjuder barnen på tur runt byn med häst och släde skapar julstämning i Åre.
  • Det samiska inslaget i julmarknaden ses som exotiskt av turisterna. Under Luciahelgen ville många gulla med renen Olle, som kommer från Vålådalen och passas av Joel Bergkvist.

Julen ska bli riktigt stor i Åre. Så nu satsas det på adventsturism i byn. Varje adventshelg har varit större än den föregående med fler marknadsstånd, mer underhållning och fler besökare. Kulmen nåddes under Luciahelgen. Då kom också tomten.

Annons

I en tältkåta på Åre torg kan man lämna in sin önskelista, eller helt enkelt skriva en julhälsning till tomten, eller någon annan. Ett gäng entusiastiska nissar finns beredda att hjälpa till och svara på frågor. Som:

Vad har tomten för adress?

– Tomteboda, hävdar nisse 1 bestämt, utan att närmare precisera.

Han bor i alla fall inte i Rovaniemi. Eller Nordpolen. Och den enda renen i Åre denna dag heter inte Rudolf utan Olle och är från Vålådalen, vilket Joel Bergkvist kan intyga.

Joel, från Offerdal, är renvakt den här dagen i Åreparken där Sara och Joakim Andersson från Ohredahke sameby serverar suovas i den samiska tältkåtan. De välkomnar chansen att visa upp sig på en ny julmarknad, även om de fått köra ända till Åre från Frostviken.

– I Strömsund är det bara en enda marknadsdag, säger Sara, som tillsammans med Joakim driver företaget Vaerie Fjällprodukter.

Det är Calle Hedman från produktionsbolaget Fieldwork, som på uppdrag av Åreföretagarna arrangerar Åres julsatsning, tidigare har de gjort Åre höstmarknad. Calle och hans medarbetare Anna Loveus står vid brasan på torget och pratar med tomten, vars skrockande skratt associerar mer till Duved och en viss karolinerofficer än till Tomteboda.

Hur det än må vara så är erövrandet av julen ännu ett steg i Åres åretruntsatsning. Åre är redan etablerad sport- och påsklovsort, och nyårshelgen brukar vara en storsäljare. Men nu ska julen bli en lika stark reseanledning, och för att nå det målet pågår ett samarbete på länsnivå med Jämtland Härjedalen Turism.

Således har Tomten varit en nyckelperson bland annat i välkomnande av utländska researrangörer på Åre-Östersund flygplats och Åre har satsat på julmarknader under varje decemberhelg, med särskild fokus på luciahelgen, som sammanföll med Åres första världscuptävlingar i december.

Och det är inte bara den svenska marknaden man tänker på, eller ens den norska, som till en del redan är erövrad; norska tidningen Byavisen har till exempel ett stort tält alldeles intill Tomten.

– Vi har researrangörer från England som är här för att studera, säger Calle som är väldigt nöjd med besökssiffrorna under världscupdagarna, då har det vällt in folk när tävlingarna varit över.

Anna Loveus säger att detta bara är början, det finns ambitioner att utveckla julkonceptet ytterligare under kommande år.

– En idé är att åka ut till gårdar utanför Åre och besöka gårdsfolket, säger hon.

Mer läsning

Annons