Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre enar sig i kampen om nattågen

/
  • SJ vill sedan i våras inte köra nattågen hela vägen fram till Duved. Något som kan drabba turismen i Åredalen och längre västerut.
  • Eva Hellstrand (C), tidigare kommunalråd i Åre och numera vice ordförande regionförbundets beredningsgrupp för infrastruktur.
  • Therese Sjölundh, vd för Åre destination.

Kampen om SJ-tågen upp mot Duved fortsätter. Nu ska företagen i Åreregionen kraftsamla och ena sig i vad det är dem vill ha utav SJ.
Men förhandlingarna med SJ:s ledningsgrupp leder i nuläget inte framåt.
– Vi är rörande överens över problembilden, utmaningen ligger i hur vi hittar lösningarna på dem, säger Therese Sjölundh på Åre destination.

Annons

I våras tillkännagav SJ att de inte ville fortsätta köra med nattågen hela vägen upp till Duved, utan i stället vända tågen och köra tillbaka söderöver redan i Östersund.

Både politiker och företagare från regionen reagerade starkt och sedan dess har ett långdraget arbete pågått för att försöka övertyga SJ om att fortsätta köra nattågen upp till Duved – åtminstone under vinterns turistsäsong.

Åre destination har under hösten haft ett antal möten med SJ:s ledningsgrupp nere i Stockholm för att försöka hitta en lösning som ska passa samtliga parter. Men än är inget klart – och nu närmar sig vintern med stormsteg och första snön är här.

– Vi har ett par moment 22 lägen gällande tåg som vi på något sätt måste bryta. Frågan är vad som kommer först och hur kan vi från näringen och boende i Åredalen göra vår del och SJ, som en aktör, bidra till sin del av lösningen, sa Therese Sjölundh, vd för Åre destination efter mötet med SJ i oktober.

Men för årets säsong är det redan försent att påverka SJ säger Eva Hellstrand (C), tidigare kommunalråd i Åre och numera vice ordförande regionförbundets beredningsgrupp för infrastruktur.

– Tåglägen bokas 1-1,5 år i förväg, så för den här säsongen är det kört, säger hon.

Eva Hellstrand är mycket kritisk till hur SJ behandlar trafiken upp mot Åre och Duved.

– Det är som att prata med en vägg. SJ måste börja våga satsa i stället för att försöka backa in i framtiden, säger hon till LT.

– Det verkar som att SJ har gett upp. De förstår inte att resenärer tycker det ör smidigt att kunna resa på natten och sen komma fram till Åre eller Stockholm på morgonen, i stället för att lägga en dag på resande.

– Visst, snabbtågen är bra om du bara ska resa till eller från Stockholm, men ska du från Göteborg eller Malmö så är nattågen jätteviktiga, säger Eva Hellstrand.

I början av december väntar ett "tågråd" där politiker och företagare ska sätta sig ner och diskutera frågan om tågen upp mot Duved.

Mer läsning

Annons