Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna och Katarina ordnar resor till Åre för seniorer

/
  • Katarina Holmberg och Anna Jonsson brinner för sin målgrupp - seniorerna. En målsättning är att få in en speciell pensionärsdag i almanackan. Men det är på lång sikt, just nu fokuserar de på att första researrangemanget ska bli en succé.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Katarina Holmberg och Anna Jonsson har varit bästa kompisar sedan barnsben. Nu är de 23 och har bildat företaget Åre eventbyrå, som arrangerar resor för seniorer.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Mer samspelta företagarpartners än Katarina Holmberg och Anna Jonsson får man nog leta efter. De har känt varandra sedan de var 4 år. Nu bor de i Åre och satsar helhjärtat på sitt nya företag.

Katarina Holmberg och Anna Jonsson har varit bästisar sedan de var fyra, de växte upp i Lugnvik tillsammans och bildade tidigt kabaré ihop. I dag är de 23 år, bor i Åre och har just startat Åre Eventbyrå, ett företag helt inriktat på resor för seniorer och pensionärer.

Annons

Första resan är till helgen och det känns lite nervöst.

– Men jag kan sova om nätterna i alla fall, säger Anna. Och så tittar hon på Katarina och skrattar.

Mer samspelta företagspartners får man leta efter. De känner varandra inifrån och ut och risken att de inte ska komma överens torde vara obefintlig. Och om någon tror att idén att starta resor för äldre är något de kom på i slutet av Eventproducentutbildningen de gick på Åre Campus med ett års mellanrum så kan det inte vara mer fel.

– Vi visste redan tidigt att vi ville göra det här, säger Anna.

De brinner nämligen för de äldre och har länge tyckt att stora delar av Årefjällen utnyttjas dåligt av de stora turistföretagen.

– Det finns så mycket här som aldrig visas upp, säger Katarina.

Dessutom är Åre inte bara till för de stora företagens målgrupper som tenderar att vara unga och hippa. Alla förtjänar att uppleva Årefjällen, att behöva rullator ska inte vara något hinder.

– Åre ska vara för alla, säger Anna och då menar hon också gruppen 55+ och speciellt de som är över 70, den grupp de verkligen brinner för.

En målsättning de har längre fram är att försöka få in en ”seniorernas dag” i almanackan. Men just nu har de fullt upp med att utveckla företaget och bygga upp relationer med bra samarbetspartners.

Affärsidén går ut på att anordna paketresor för seniorer, året runt. Det kan vara skräddarsydda resor, eller färdigsydda sådana.

– Då behöver man bara anmäla sig så ordnar vi allt, säger Anna.

De är båda mycket historieintresserade vilket kommer att prägla resorna. Fröå gruva, Huså och Handöl är givna besöksmål och för en speciell karolinertur har de anlitat karolinerguiden Joachim Nässil.

I helgen är det alltså dags för Annas och Katarinas allra första researrangemang. Femton personer är anmälda. De kommer bland annat att få åka buss till Kretsloppshuset i Mörsil för ekologisk frukostbuffé, bo på hotell i Åre och hälsa på älgar och äta älgvåfflor på Millesgården i Duved.

– Det blir en hel del små överraskningar också, lovar Anna.

Kan de leva på företaget?

– Nej inte nu, vi klarar oss på olika extrajobb, säger Katarina.

Däremot längre fram, för Åre Eventbyrå är en långsiktig satsning.

Mer läsning

Annons