Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Karin: Politik är så mycket roligare än jag trodde

/
  • Anna-Karin Dahl är väldigt social och trivs som fisken i vattnet i Åre, gärna mitt i smeten, som här på Åre torg efter en dag i skidbacken.
  • Hunden Millie, av rasen tollare, är Anna-Karin Dahls ständiga följeslagare och eftersom hon inte gör något till hälften har hon också gått med i brukshundsklubben, och sitter som ersättare i styrelsen.
  • Anna-Karin Dahl flyttade till Åre 2006 och i höstas blev hon invald i kommunfullmäktige för Moderaterna. Den starka sammanhållningen i partigruppen blev en positiv överraskning, säger hon.
  • Som ledamot i kommunfullmäktige i Åre, i landstingsfullmäktige i Östersund och deltidsjobb i Åre, Järpen och Stockholm har Anna-Karin Dahl inga sysselsättningsproblem.

Energisk och beslutsam, två ord som passar in perfekt på Anna-Karin Dahl, Moderaternas nya stjärnskott i Åre. Hon flyttade till Åre för att hon mår bra här. Hon har många deltidsjobb i stället för ett fast för att det passar henne bättre.

Hon blev politiker därför att som lärare var det svårt att förändra något.

Annons

Frågar man Anna-Karin Dahl var hon kommer ifrån och var hon bodde innan Åre så får man inte ha bråttom om man vill höra svaret, i varje fall inte den långa versionen.

Kortversionen är ”jag har flyttat runt en del”.

Den längre går kors och tvärs över hela jordklotet, med början i Karlstad, födelseorten.

Därifrån är det snabbt över till Montreal, Kanada, där hon tillbringade fyra år som barn.

– Mamma är kanadensiska, pappa är svensk, förklarar hon.

När hon återvände till Sverige som sexåring talade hon franska och engelska flytande, men svenska måste hon lära sig på nytt. Säffle, Göteborg och Uddevalla är några platser hon växte upp och pluggade på.

Senare blev det en hel del studier och praktik i utlandet: England, Skottland, Australien, USA.

Med den bakgrunden är det väldigt svårt att svälja Anna-Karins påståenden att hon är usel på språk (utom engelska). Men hon hävdar bestämt att så är det och det spelade in när hon inriktade sig på utbildningar i handel och hotell- och restaurang, liksom en högskoleexamen i business i Australien.

Ett tag jobbade hon som frukostchef på Scandic i Göteborg. Men jobbet gav så mycket negativ stress att det slutade med sjukskrivning. Då satte hon sig ner och tänkte efter: ”Var mår jag bra egentligen?”

Hon tänkte tillbaks på Åre där hon jobbat säsong och gjort lärarpraktik på HR-skolan. Där hade hon mått bra, det var något med snön.

– Jag tror det är synen av snön, det är så grått i Göteborg, säger hon.

Så Åre blev det.

Nu har det gått drygt fyra år sedan hon blev fast Årebo och det har hon aldrig ångrat. Atmosfären och framåtandan i byn inspirerar henne, säger hon.

Den inspirationen lyser igenom vad hon än pratar om: alla jobben, träningen (hon jobbar på att bli personlig tränare), skidåkningen (hon körde Öppet spår på 8,25 i år ), sin hund, tollaren Millie, sin blogg annakarindahl.wordpress.com, och naturligtvis politiken.

Hon är inte den som gör någonting till hälften och det är hon medveten om:

– Jag engagerar mig väldigt mycket, det är min last i bland.

Yrkeslärare för hotell och restaurang är yrkestiteln Anna-Karin uppger på sin Facebook-sida, men i själva verket har hon många olika jobb: mattant på Racklöfska vissa veckor, servitris på Holiday Club och jobb i Stockholm andra veckor. Många undrar varför hon inte har ett fast jobb, men det är ett medvetet val hon gjort för att bättre kunna disponera sin tid och själv bestämma hur många timmar hon ska jobba.

Att ge sig in i politiken var också ett aktivt val från Anna-Karins sida. I Åre blev hon förvisso uppraggad av Åremoderaternas grand old man, Gunnar Engnér, och det är hon jätteglad över.

– Jag har honom att tacka för jättemycket, utbrister hon.

Men då hade hon redan bestämt sig för att bli politiker; det var när hon började inse hur svårt det var att få igenom några förbättringar som lärare.

– Gör du bra ifrån dig på andra jobb så blir man ofta befordrad och det syns i lönekuvertet, men inte som lärare. Jag upplevde att man hade svårt att påverka och många, elever och lärare, bara gnällde ...

Hon började gå på Åremoderaternas gruppmöten och kände sig välkommen direkt. Hon blev överraskad över förtroendet hon fick när hon placerades högt på vallistan. Men det som verkligen gjorde intryck på henne var samhörigheten och gemenskapen inom partiet.

– Det är mycket mer positivt än jag trodde, alla hjälper och stöttar varandra. Man är inte så egoistisk utan man tänker på laget.

Anna-Karin har alltid haft borgerliga värderingar så att det blev ett alliansparti var givet. Men vilket var inte lika klart. Hon hade stått och vägt lite mellan FP och M; flera av hennes inspirationskällor var folkpartister, däribland pappa, som varit landstingspolitiker.

Men till slut blev det M.

Anna-Karins hjärtefrågor rör barn- och utbildning. Hon vill också jobba för förbättrat ledarskap och mer effektivitet inom offentlig verksamhet.

• Tillväxt är ett ledord för ditt parti, men är tillväxt alltid bra, kan den öka i all oändlighet?

Anna-Karin utbrister:

– Nu låter du som pappa!

Hon berättar att han som pensionär överväger att rösta på MP, just på grund av klimat- och miljöfrågorna. Men själv tror hon fortfarande att konsumtionen i samhället måste öka liksom tillväxten för att alla ska få det bättre.

Efter ett halvår i den styrande sidan av Åres kommunfullmäktige har hon fått en hel del nya insikter, om makt, och om den politiska processen. Politik är så mycket roligare än folk tror, menar hon, och man kan faktiskt göra mycket.

– Men jag tror många inte förstår hur demokrati och politik fungerar, det blir lätt tråkigt och långsamt. Nu sitter vi som allians och det är jätteroligt, man börjar lyssna på saker på ett helt annat sätt.

Mest får man lära sig att kompromissa.

– Det är som med vindkraften, det är ju en kompromiss, en förhandlingsfråga, säger Anna-Karin.

Mer läsning

Annons