Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anlagd brand i lagskyddad fornlämning

/
  • Här i krutkällaren vid Järpe skans, som LT skrev om bara förra veckan, anlades branden. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Polis och brandkår i Järpen fick i går eftermiddag rycka ut sedan ungdomar anlagt brand i krutkällaren i Järpe skans, en lagskyddad fornlämning.

Annons

Det var vid 15-tiden som räddningstjänsten fick larm om rökutveckling i krutkällaren, som ligger alldeles nedanför ruinen efter tornmuren uppe på den flera hundra år gamla skansen.

– Det är en anlagd brand, men vi vet inte exakt vad det är som har brunnit, säger räddningschef Anders Sigfridsson till LT.

När räddningstjänsten kom fram vällde rök ur den gamla krutkällaren, som är förbommad med två hänglåsförsedda trädörrar. De var fortfarande intakta, om än brandskadade.

Gärningsmännen har alltså inte gått in i källaren.

– Förmodligen har de slängt in något bakom dörrarna. Vi hittade något där som kan ha slängts in, säger Sigfridsson.

För att släcka tvingades räddningsmännen bryta upp dörrarna. Men i källaren, som är av sten, var skadorna begränsade. Det fanns inget som kunde brinna.

Järpens närpolischef Matts Nilsson kallades också till platsen. Skadorna på krutkällaren blev visserligen inte så stora.

– Men det är en fornlämning som ägs av länsstyrelsen, så det är allvarligt, säger Nilsson, som inte är helt utan spår att jobba vidare på.

– Vi har vittnen som har sett ungdomar där och vi har sådana som vi kan misstänka, säger Nilsson.

Mer läsning

Annons