Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas får betala för Åres hopplösa parkeringssituation

/
  • Andreas Sihvonen får varje kväll åka runt och leta p-plats för sin bil på olika ställen. De platser som Årehus hade tidigare här vid Stationsvägen har kommunen sagt upp och gjort om till två timmars-parkering.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

Andreas Sihvonen, 28, är fastboende i Åre och hyresgäst hos kommunala Årehus men får ingen parkeringsplats. Varje kväll måste han jaga p-plats på olika ställen i byn. Sedan är det bara att hoppas att parkeringsvakten inte hittar honom.

Annons

Att hitta platser där man kan stå över natten är inte lätt i Åre. Så sent som förra veckan fick han en p-bot på 600 kronor. Då hade han chansat och ställt bilen utanför sitt eget hus. Där hade Årehus tidigare platser men de sade Åre kommun upp och i dag får man bara stå där två timmar dagtid med p-skiva. Men eftersom han jobbat till sent på natten och skulle upp tidigt nästa morgon tänkte han att det skulle gå bra, det var ju så kort tid.

Men det gjorde det inte.

Han är oändligt less på hela situationen. I somras flyttade han och hans sambo in i en Årehuslägenhet på Stationsvägen, mitt emot platsen där det omtalade parkeringshuset ska byggas - det som ska lösa Åres parkeringsproblem men som aldrig tycks bli av.

Det fanns inga p-platser då men Andreas trodde det skulle ordna sig. Årehus var ju ålagda att skaffa 11 nya platser då man byggde till det gamla Marmitehuset med tre nya våningar. Så han ställde sig i kö för en plats. Där står han fortfarande.

Inte heller får han några bestämda svar, varken från Årehus eller kommunen.

– Det är som det är, säger de. Och så hänvisar de till ”Centrumgruppen”.

Centrumgruppen är de tre fastighetsägare som skulle bygga parkeringshuset, mittemot huset där Andreas bor: Diös/Åre Centrum, som äger Torghuset, bostadsrättsföreningen Mörvikengården och Årehus. Gemensamt för dessa tre är att de har avtal med kommunen att ordna parkering för de lägenheter de byggde i centrala Åre i tid till VM 2007 - det ingick i bygglovet och i planhandlingarna. Men tiden går och de har fortfarande inte kommit till skott.

Andreas, som har tre jobb och pluggar i Östersund, använder inte bilen så mycket, men kan heller inte vara utan den. Så han hankar sig fram genom att flytta bilen runt hela Åre och hoppas att lapplisorna inte hittar den. Han har hittat en möjlig plats långt uppe i Solbringen - Men dit är det två kilometer i starkt uppförslut.

– Det blir lite långt, säger han.

Han tycker det är bedrövligt att det varken finns platser för boende eller gästparkering om släkt och vänner kommer på besök.

– Lika bedrövligt är det att han inte kan få ett svar. Att just Årehus, som är kommunens bolag, inte uppfyller sitt löfte att fixa de 11 platserna tycker han är speciellt bedrövligt.

– De borde väl föregå med gott exempel och inte skylla på att p-huset inte blir av.

– På något sätt frånsäger sig kommunen sitt ansvar, säger Andreas Sihvonen, som också undrar om kommunen tycker det är viktigare att det finns p-platser där de kan dra in pengar på p-böter än att permanentboende har någonstans att ställa bilen.

Den frågan ställde han i mail i helgen till den politiska kommunledningen. Nu ser han fram emot deras svar.

Mer läsning

Annons