Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrar språkundervisningsbeslut – B-språk återtas

Beslutet att ta bort språkundervisning i årskurs sex i Åre kommuns skolor fick stark kritik från socialdemokraterna. Men nu ändrar sig barn- och utbildningsnämndens ordförande och lovar se till att det blir B-språk igen till hösten.

Annons

I Åre kommuns stora skolstrukturbeslut ingick som delbeslut att några av kommunens skolor ändras från F-5-skolor (förskoleklass till och med årskurs fem) till F-6 skolor. Ett skäl som angavs var att det skulle vara enhetligt över hela kommunen.

Som en konsekvens av detta beslutade barn- och utbildningsnämnden också att barnen inte kommer att läsa moderna B-språk, exempelvis tyska, franska eller spanska förrän i årskurs 7. Men det beslutet borde ha tagits upp på kommunfullmäktige, menar oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg, s, som skrivit en interpellation till nämndordförande Leif Nord, m.

Den togs upp i kommunfullmäktige på onsdagen. Nord förklarade då att beslutet togs eftersom flera lärare han talat med var emot att barnen ska byta skola redan inför årskurs sex.

Men Sätherberg invände att han bara pratat med lärare i Undersåker – lärare på andra skolor i kommunen hade inte rådfrågats.

Det fick Nord att backa. Han ska nu ge tjänstemännen i uppdrag att se om B-språk kan införas i årskurs sex. Han lovade till och med att språkundervisning skulle införas redan i höst så att ingen drabbas.

Mer läsning

Annons