Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpina nationalarenan invigdes i Åre

/
  • Från arenans läktare har man utsikt över hela Åre.
  • Det var en perfekt dag att inviga den nya arenan. Hela 2500 personer kom och såg den spännande superkombinationen där Anja Pärson blev fyra.
  • Gårdagens tävlingar var en fullträff publikmässigt.
  • Många tyckte det var skönt att slippa de dragiga stålställningarna med hårda plastsäten som Årepubliken fått nöja sig med hittills.
  • De nya läktarna är i trä och publiken sitter bekvämt på sittdynor. Omkring 2500 personer kom för att se tävlingarna i går.
  • Från arenans läktare har man utsikt över hela Åre.
  • Kajsa Kling stod modell när vintersportcentrums performance teknolog Mikael Swarén demonstrerade all superteknik som forskarna nu kan använda på alpina åkarna i Åre, allt för att förbättra deras performance.
  • Handelsminister Ewa Björling, som själv jobbat med forskning på Karolinska institutet, hälsar på Åres alpina stjärna Kajsa Kling.
  • Idrottsprofessor HC Holmberg ser nationalarenan som ett stort lyft för forskningen. Det man tidigare gjort för

I strålande solsken, med handelsministern närvarande och en formtoppad Anja i backen invigdes i går den alpina nationalarenan i Åre.

Det var en glad dag för skidbyn.

Annons

I stället för kalla ogästvänliga stålställningar med säten i hårdplats bänkade sig publiken på sittdynor på trätrappor som snabbt fylldes upp inför slalomdelen av superkombinationen. Nationalarenan är inte färdigbyggd men Solen värmde och i arenan gick tävlingsledningen och myste.

Strax innan hade Lars Lindqvist, numera VD i Peak Innovation, lett en rapp och supereffektiv presskonferens där handelsminister Ewa Björling, SOK:s utvecklingschef tillika professor i idrottsvetenskap HC Holmberg och alpina chefen Niklas Carlsson i snabb följd berättade hur mycket den nybyggda arenan betyder, inte bara för Åre utan för länet och regionen, sportsligt, turistiskt och vetenskapligt.

Performance teknolog Mikael Swarén, som nu blir del av Nationellt Vintersportcentrums (NVC) Guldlabb-filial i Åre, illustrerade det hela med hjälp av hemmastjärnan Kajsa Kling, som på grund av skada inte tävlar och därför kunde stå modell den superteknologi som mäter allt från pjäxtryck till bästa tyngd på hjälmen.

Mikael förklarar fördelarna med att vara i huset.

– Förr måste vi lasta en hel buss full med utrustning och åka från Östersund för att kunna göra det här, säger han.

Utomhus drog det ihop sig till slalom. Arenan fylldes snabbt och när det var dags för Anja Pärson var de nya läktarna praktiskt taget fulla.

Solen sken, det var vindstilla och några få minusgrader. Anja missade pallen med två hundradelar.

Men det var en perfekt dag att inviga arenan.

Mer läsning

Annons