Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmän undran: Behövdes alla poliser?

Lika polistätt som Åre varit under ministermötesdagarna, lika polisfritt var det Åre bybor och turister vaknade upp till igår. Det fanns inte en piketbuss så långt ögat kunde se.

Annons

En fråga som uppstått mer än en gång under mötes-dagarna är: behövs verkligen alla dessa poliser och gör de rätt saker? Över 300 poliser har tjänstgjort dagligen under mötesdagarna, ej inräknat x antal Säpofolk.

Ändå har ingen kunnat visa på någon hotbild runt själva mötet och det fåtal demonstranter som tog sig ända till Åre – de flesta blev kvar i Östersund – var synnerligen försynta och väluppfostrade. Ministrarna omgärdades för övrigt av egna säkerhetsvakter som inte släppte dem ur blicken ute bland vanligt folk.

I går var det svårt att få någon kommentar om saken från någon polisledning. Men polisens uppgift i Åre beskrivs på polisens speciella hemsida av Helene Svensdotter, biträdande kommenderingschef och planeringsansvarig vid Polismyndigheten i Jämtlands län:

– Vår uppgift är att ansvara för att EU-möten och övriga arrangemang under dagarna ska kunna genomföras tryggt och säkert. Därför kommer fler poliser än vanligt att tjänstgöra i länet under perioden, säger Svensdotter.

Det har förutom patrullering, bemanning vid avspärrningar och bevakning vid utflykterna inneburit att Åres polisstation varit öppen dagligen, inte bara för EU-mötet utan också för Fäviken Game Fair. Den senare har också inneburit viss polisaktivitet under kvällar och nätter.

Åreborna har på nytt fått tillfälle att träffa en massa jättetrevliga och glada poliser från övriga landet. Men som betraktare är det lätt att dra slutsatsen att deras främsta uppgift här varit att hålla EU-ministrarna åtskilda från såväl dem som de mediarepresentanter, som inbjudits för att rapportera från mötena. Det har inte varit lätt – media fick aldrig vara med som åhörare vid mötesdiskussioner, utan fick nöja sig med korta presskonferenser och stressade intervjutillfällen i samband därmed. De kändes på något sätt lika långt borta som om de varit i Bryssel.

Mer läsning

Annons