Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre par räddades från att drunkna

/
  • Gårdagens hjältar var räddningsmännen Mats Nicolson (bilden), Ulf Andersson och Jan-Erik Nilsson, som i tät dimma sökte sig fram på isen till paret och förde dem till säkerhet. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Räddningsmännen Jan-Erik Nilsson (närmast) och Ulf Andersson var rätt blöta när de återvände till stationen i Åre.

Det blev ett svårt räddningsuppdrag, men efter cirka en timmes letande i tät dimma kunde räddningsmän från Åre till slut undsätta det äldre par som gått genom isen och höll på att drunkna i Gevsjön.

Annons

Isen har lagt sig över västjämtska Gevsjön men är fortfarande osäker vid in- och utlopp. Det var också det som hände när det äldre paret i går var ute med spark på isen i närheten av Långnäset på västra Gevsjön.

Isen brast och båda hamnade i vattnet.

När larmet kom till SOS Alarm vid 13-tiden hade mannen lyckats ta sig upp på isen medan kvinnan fortfarande låg i vattnet.

Båda höll tag i sparken.

Det stora problemet för räddningstjänsten var att hitta dem i den täta dimman.

– Vi såg bara så här långt framför oss, säger räddningsledare Micke Hagberg och visar med en arms längd hur dålig sikten var.

Räddningstjänsten anlade vid Tångböle varifrån tre räddningsmän med en räddningsbräda sökte sig fram på isen i cirka två kilometer innan de nådde paret. Då hade kvinnan legat i det iskalla vattnet i över en timme.

Två helikoptrar, en från Norge, den andra från Östersund, anlände och lyckades landa i en ljusficka på ett hygge i närheten.

– Det var tur, annars hade vi fått ta dem tillbaka hela vägen på marken, säger Hagberg.

Angående isläget uppmanar räddningschef Anders Sigfridsson, som agerade insatsledare, och Micke Hagberg till stor försiktighet, speciellt vid sjöarnas in- och utlopp.

– Jag vet till exempel inte om jag skulle ge mig ut på Åresjöns is just nu, säger Micke Hagberg.

Mer läsning

Annons