Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut brist på pengar hotar storhotell i Åre

/
  • Det magnifika Copperhillhotellet öppnade i storstilat före jul. Men bygget blev oväntat dyrt, förväntningar på bokningar har inte riktigt infriats och nu har den bottenfrusna kreditmarknaden gjort sitt till för
 att 
försätta hotellet i betalningskris. 
 Foto: Elisabet Rydell-Janson

Åres nya lyxhotell Copperhill Mountain Lodge har hamnat i akut betalningskris. De holländska ägarna har slut på pengar och ingen bank vill låna ut.
Nu står hoppet till leverantörernas stöd och förståelse.

Annons

Hotellet öppnade i början av december, storslagna fester avlöste varandra fram till nyår och lovorden flödade över Åres första femstjärniga hotell.

Men i bakgrunden skymtade mörka moln på himlen. Betalningsanmärkningar har börjat poppa upp mot företaget Copperhill Mountain Lodge AB.

Efter nyår har hotellet haft färre bokningar än man räknat med. Och i går gick hotelledningen ut med ett pressmeddelande där VD Peter Nilsson berättar om akut betalningskris:

Det finns helt enkelt inga pengar kvar.

Hotellet blev dyrt att bygga, tillsammans med personalhotellet slutade det på 750 miljoner kronor. De sista 100 miljonerna kom som en kalldusch för de holländska ägarna Pieter Kat och Frans Scholtes.

Deras tak var 650 miljoner.

Därför tänkte de låna de sista 100 miljonerna i bank.

Men trots att de gick till ett stort antal storbanker - sex svenska, tre holländska en dansk och en brittisk - blev det kalla handen överallt.

Frans Scholtes och Pieter Kat hade alltså investerat 650 miljoner kronor av egna pengar, ingen del av projektet var belånad och ändå ville ingen bank bevilja dem ett lån.

Och nu var deras egna pengar slut.

– Det är som att köpa en lägenhet kontant och sedan inte få lån att köpa ett badrum, säger Peter Nilsson, som ser finanskrisen som den stora boven i dramat.

”Den bottenfrusna kreditmarknaden” har enligt honom försatt bolaget i den absurda situation där holländarna inte får låna pengar eftersom de inte lånat tidigare.

Peter Nilsson säger att ägarna jobbar dygnet runt för att hitta en lösning med andra finansiärer.

Tills dess står det nyöppnade hotellet där med obetalda räkningar på 80 miljoner kronor till cirka 200 leverantörer. Skulderna rör allt från handdukar och tandpetare till byggarbeten.

Peter Nilsson har nu skrivit brev till leverantörerna där han vädjar om deras stöd och begär anstånd med betalningarna till den 30 april i år.

– I den situation vi är så måste vi börja där, säger Nilsson som har en lång lista på åtgärder för att nå lösningar.

Först och främst vill han se till att vara ”on speaking terms” med alla berörda leverantörer.

– Vi måste se till så ingen knäcks på grund av detta. Det vill vi inte vara delaktiga till, säger Nilsson.

Mer läsning

Annons