Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ajlin Kråik: Det är viktigt att vi samer synliggörs

/
  • Ajlin J Kråik, 28, från Handöl, är en nyckelperson när Åre kommun nu ska ingå i förvaltningsområdet för den samiska språklagen. Hon är lärare i sydsamiska och tycker det är oerhört viktigt att samerna synliggörs genom den nya lagen.

Ajlin J Kråik, 28, är lärare i sydsamiska och har dessutom tre egna barn i förskoleålder. Hon är en viktig nyckelperson när Åre kommun nu ska genomföra de åtgärder som den nya lagen kräver.

Annons

När LT träffar Ajlin Kråik på ett café i Åre kommer hon precis från ett första möte med Åre kommun. Där har man diskuterat hur arbetet med att ingå i det samiska förvaltningsområdet ska läggas upp. Ajlin, med sina specialkunskaper, blir en viktig person i det arbetet.

Att hon ska hjälpa till tycker hon är självklart.

– Det här måste jag göra för mina barn, säger hon.

Men det var inte kommunen som hittade Ajlin utan tvärtom. Kontakterna började när hon före jul ringde kommunen för att höra sig för om vilka språkmöjligheter som nu skulle öppna sig för hennes egna barn, Lara 6, Aniella 5, och Jeremias, 2,5 år.

Familjen bor i Handöl och hemma har hon talat sydsamiska med barnen sedan de föddes. Men hon vill att de ska känna att samiskan är viktig även utanför hemmet. Därför hade Ajlin redan tidigare frågat skolledningen på Duveds skola, där sonen Lara går förskoleklass, om han kunde läsa samiska som modersspråk. Skolledningen var inte särskilt förstående.

– Men då visste jag inte att han hade rätt till det så jag gjorde ingen stor sak av det, säger hon.

Med lagen skulle det bli skillnad, tänkte hon och kontaktade kommunen igen före jul. Det var då som man där insåg vilken tillgång hon kunde vara med sitt intresse och sina kvalifikationer. Att hitta tillgängliga personer med sydsamiska språkkunskaper är nämligen den största utmaningen när Åre kommun ska uppfylla lagkraven.

Två månader har gått sedan lagen trädde i kraft. Gårdagens möte var som sagt det första och allt är fortfarande lite luddigt, tycker Ajlin. Det känns som kommunen famlar lite grand.

– De har väl inte kommit så långt än och det är lite oklart hur de ska göra saker, och de vet väl inte riktigt hur de får använda pengarna från regeringen, säger Ajlin.

Det som är klart är att kommunen behöver göra en handlingsplan och att hemsidan ska översättas, åtminstone delvis.

Hon tycker ändå att det är positivt att kommunen, istället för att satsa på fel saker, vill höra från samerna hur de vill att lagen ska fungera.

Vad hoppas hon då själv av den nya lagen, förutom att barnen får bättre möjligheter att läsa och använda sydsamiskan än vad äldre generationer har fått hittills?

– Ja det är att det synliggörs att vi finns här, säger Ajlin och tar som exempel förutom hemsidan även vägskyltar på bägge språk.

Ajlin växte upp i norska sameland och gick samisk skola i Snåsa, som var den första kommunen att ingå i det samiska förvaltningsområdet i Norge. Att gå till Snåsa för att se hur de gjorde när lagen infördes faller sig därför naturligt.

– Där har de kommit lite längre än här, säger hon.

Mer läsning

Annons