Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägarnas svar i Storvallenbråket: hyresgästen betalade inte ett öre

Nu ger de norska ägarna sin syn på saken i storbråket om Storvallens Fjällcenter. Den oortodoxa vräkningen i torsdags var enligt dem en följd av hyresgästens alla synder, varav den värsta var att de inte betalat ett öre i hyra sedan de kom.

Annons

Advokat Erik Boberg på Aberstens advokatbyrå i Östersund är de norska ägarnas svenska ombud. Efter möte i går med sina klienter var han beredd att uttala sig å deras vägnar. De har naturligt nog en helt annan bild av situationen än den som representanterna för hyresgästen, Storvallens Fjällcenter AB, förmedlat.

Det ingen bestrider är att de norska ägarna förra torsdagen, utan att det föregåtts av något normalt vräkningsförfarande, kom till Storvallen och bytte lås på lokalerna.

Det skedde, enligt dem, efter att man skaffat sig tillträde till lokalerna för att undersöka uppgifter man fått om otillåtet agerande från hyresgästens sida. Det var deras sätt att ”avsluta hyresförhållandet”, då man upplevt att hyresgästen agerat på ett oacceptabelt sätt.

Om deras agerande var tillåtet eller inte vill Erik Boberg inte uttala sig om. Det får prövas rättsligt, säger han.

– Då tänker jag på det hyresrättsliga. Sedan har det skett polisanmälningar åt båda håll och det finns det ännu mindre anledning för mig att kommentera. Det är något för polis och åklagare att hantera, säger Erik Boberg.

Skälet bakom vräkningen är enligt hyresvärden en hel rad saker som hyresgästen ska ha gjort i strid med avtalet, däribland att de otillåtet övernattat i lokalerna, vanvårdat dem och forslat bort inventarier.

– Det kanske mest graverande för hyresgästen är att de överhuvudtaget inte betalat en enda krona i hyra ända sedan tillträdet i juni 2009. Man har alltså i praktiken utnyttjat lokalerna i en bra stund utan att betala någon hyra. Hyresgästen menar att de har motfordringar som överstiger den hyra som de har att betala. Men det innebär ju i praktiken att de vill ha betalt för att få vara där, säger Boberg.

Hyresgästen avfärdar beskyllningarna. De har till LT hävdat att alla möjligheter för dem att betala hyran försvann när lägenheterna, som de skulle hyra ut åt bostadsrättsföreningen som äger den intilliggande byggnaden, stängdes i december av kommunen på grund av bygglovs- och brandskyddsbrister. Eftersom det var fastighetsägarnas fel anser de att de hade motkrav som de kunde kvitta mot hyran.

Men enligt Boberg har hyresvärden på inget sätt garanterat att hyresgästen skulle kunna hyra ut lägenheterna.

Han vill inte säga något om misshandelsanklagelserna.

– Det enda jag kan säga är att hyresvärdens företrädare har en berättelse som skiljer sig väsentligt från den berättelse som framkom i tidningen.

Däremot bekräftar han att en ny köpare ”står och stampar” för att ta över fjällcentret.

Mer läsning

Annons