Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokaten: Det är ju inte vilda västern

– Det här är någon form av privatiserad kronofogdeverksamhet. Man får inte komma med borr och nya lås och hota och misshandla folk även om man äger lokalerna. Det säger hyresgästens ombud, Östersundsadvokaten Mårten Janzon.

Annons

Mårten Janzon representerar alltså hyresgästen, bolaget Storvallens fjällcenter AB, som i höstas skrev ett femårigt hyreskontrakt med de norska ägarna i Storvallen Fastighetsförvaltning AB för att driva fjällcentret.

Han berättar om tvisterna som uppstått mellan hyresvärden och hyresgästen som ligger bakom torsdagens händelser. De har handlat om allt från lokalernas skick och betalning av hyra till ventilation, vattenskador, brandskydd och alkoholtillstånd.

– Dessa tvister har jag och två advokater för hyresvärden förhandlat om i ett par månader för att försöka lösa. Det har varit olika förslag men vi har inte kommit till någon lösning på advokatnivå.

Så i torsdags tog fastighetsägarna saken i egna händer.

– Det åkte alltså dit två norrmän med borr och nya lås och hotade och misshandlade någon anställd och tog tillbaka lokalerna på eget bevåg.

Janzon påpekar att Storvallen ju inte är ”Vilda Västern”. Vill man vräka någon måste man gå den lagliga vägen via de myndigheter som finns. Men det har inte norrmännen gjort här.

– Man får ju inte ta sig själv rätt som de har gjort . Det här är någon form av privatiserad kronofogdeverksamhet, säger han.

Vad händer nu?

– För det första så har hyresgästens anställde polisanmält, han mådde ju mest dåligt och var chockad.

Sedan kommer vi att polisanmäla detta som hemfridsbrott eller egenmäktigt förfarande. För det tredje kommer vi att kräva att få tillbaka lokalerna, säger Mårten Janzon.

Länstidningen har även sökt fastighetsägarnas advokat för en kommentar men inte lyckats få kontakt.

Mer läsning

Annons