Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

41 förlorar jobben när Åreföretag varslar all personal

/
  • Det enda som hade kunnat rädda One Contacts Årekontor hade varit mer lokal anknytning, tror platschef Olof Lindberg. I bakgrunden Petter Hidén och Nicklas Sköld, två av de 41 anställda som varslas om uppsägning den 15 mars.Foto: Elisabet Rydell-Janson

En av Åres största arbets-givare, callcentret One Contact, lägger ner verksamheten och 41 medarbetare förlorar sina jobb.

Annons

. I torsdags varslades alla anställda.
– Det har med lönsamhet att göra, säger platschefen Olof Lindberg till LT.

Företaget One Contact har kontor i Malmö, Barcelona, Stockholm och Åre. Men det är bara Årekontoret som berörs av neddragningen. I tisdags fick Olof Lindberg och Lena Larsson besked från huvudkontoret i Malmö att det skulle bli ett stormöte.

– Och man är ju inte dummare än att vi kunde räkna ut vad det skulle handla om, säger Olof Lindberg, som varit platschef på Årekontoret sedan april 2008.

I torsdags kom produktionschef Kjell-Åke Rutzell upp från huvudkontoret och berättade för personalen att Årekontoret skulle läggas ner. Samtliga varslas från den 15 mars.

Olof Lindberg förklarar att det rör sig helt och hållet om ekonomi. Årekontoret är minst och står därför först på tur när företaget effektiviserar och centraliserar.

– Det har inte med kvalitet att göra, säger Olof Lindberg.

Det hindrar förstås inte att det är ett svårt slag för de 41 personer som varslas. Uppsägningstiderna varierar från en till fem månader beroende på anställningstid. Lena Larsson, som tillhör de som jobbat längst blir kvar till sommaren.

– Men vi har svårt att tro att någon kommer att vara kvar efter den 15 juni, säger hon.

Företaget har funnits i Åres företagshotell Årekompaniet sedan 2001. Det hette ursprungligen Multipartner och startades av en norrman. När man fick Bilprovningen som kund växte verksamheten. Så småningom såldes det vidare till nuvarande ägaren One Contact.

Förr bestod personalen i Åre huvudsakligen av unga säsongsarbetare. Men utvecklingen har gått mot allt fler åretruntanställda med lite högre medelålder. Åre har inte många sådana företag och när One Contact ”tar ner skylten”, som Olof Lindberg uttrycker det, försvinner en av byns största arbetsgivare.

Han tror att för att rädda kontoret hade det krävts mer lokal anknytning och lokala kunder.

– Vi hade lite på gång. Men vi har varit för dåliga på att synas utåt, säger Lena Larsson.

De blir naturligtvis också arbetslösa men det är personalen de bekymrar sig mest om. De känner ansvar för dem.

– Vi har ju anställt nästan alla här, säger Lindberg.

De anställda är förstås upprörda och ledsna, men det märks ingen tryckt stämning i lunchrummet.

– Det är jättebra stämning här och det är nog gemenskapen man kommer att sakna mest, mer än själva jobbet, säger Nicklas Sköld från Mörsil som jobbat ett år på företaget.

Petter Hidén, från Undersåker har jobbat i 15 månader och känner likadant. Han trivs helt enkelt jättebra.

Allt ser dock inte alldeles nattsvart ut. Trygghetsrådet har redan varit på besök och nästa vecka ska de på kurs i Östersund.

– Imponerande snabbt, tycker Olof Lindberg, som har sin egen närmaste framtid utstakad för sig: för sex veckor sedan blev han pappa till en dotter.

– Så jag ska vara hemma och gulla med henne, säger han.

Mer läsning

Annons