Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

125 kronor för felaktigt indraget körkort

En kvinna blev fråntagen körkortet efter att hon kört för fort på en sträcka på E14 vid Mattmar. Men Rikspolisstyrelsen menar att det var fel beslut och nu får kvinnan skadestånd.

Annons
Men det blir inte mycket pengar som kvinnan, som är från Västra Götaland, får. 125 kronor ska betalas ut för att Jämtlandspolisen felaktigt tog hennes körkort.
Enligt polisen rapport körde kvinnan 105 kilometer i timmen på en sträcka där högst tillåtna hastighet var 70. Kvinnan erkände förseelsen, godtog ordningsboten och polisen bestämde att hennes körkort skulle dras in.
När riktigheten hos den tekniska utrustningen som användes vid trafikkontrollen undersöktes upptäcktes att den bärbara radarn inte hade varit inne för översyn när det var planerat. När det kom till kännedom hos länsstyrelsen upphävdes beslutet om det indragna körkortet och senare tog Östersunds tingsrätt beslut om att ta tillbaka ordningsboten.
När kvinnan fråntogs körkortet köpte hon en tågbiljett så att en vän skulle kunna ta tåget från Göteborg till Östersund för att hämta henen och hennes bil. Men hon avbokade den när det indragna körkortet lämnades tillbaka.
Kvinnan begärde ersättning från staten på sammanlagt 822 kronor, på grund av det hon tvingats lägga ut i milersättning för skjuts hon fått av vänner samt avbokningsavgiften på tågbiljetten på 125 kronor.
Enligt polisstyrelsens mening hade det även om hon själv haft körkortet kvar kostat henne motsvarande summa pengar som det hon fick betala sina vänner i milersättning och därför får inte mer än de 125 kronorna.

Mer läsning

Annons