Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland var steget efter

Uppsala dödade spänningen direkt i fredagens ligamatch. Ett passivt Jämtland kunde se gästerna springa ifrån till lätt seger.

– Vi var steget efter i första halvlek, säger Andreas Karlsson.

Annons

28, 28 och 25. Jämtlands insläppta poäng i de tre första perioderna är ingen smickrande läsning.

– Vi gör inte riktigt det vi ska i första halvlek. Mot ett lag som Uppsala, som har så många bra skyttar går det inte att hamna ett steg efter, säger Andreas Karlsson.

"Anfallsspel säljer biljetter – försvarsspel vinner mästerskap", är ett välkänt citat i basketkretsar. De första 20 minuterna var det bara ett lag på banan som hade de ingredienserna – Uppsala.

Ett energilöst Jämtland stod mest och tittade på när Uppsala fick skjuta enkla skott. Gästerna satte hela 10 av 16 trepoängare före pausoch kunde segla ifrån till ledning med hela 26 poäng i halvtid, 56–30. Enligt Andreas Karlsson var det inte något fel på Jämtlands förberedelser inför matchen.

– Känslan var precis som inför alla andra matcher. Vi visste vad vi skulle göra och hade en matchplan.

Hålet som Jämtland grävde i första halvlek blev för djupt. Hemmalaget vann både period tre och fyra, men det hade mindre betydelse den här gången.

– Vi saknar energi och gör inte det vi ska i första halvlek. Om jag vetat varför hade jag gjort något åt det. Det blev en tung uppförsbacke. Vi satte som mål att vinna andra halvlek och det är bra att vi lyckades med det, säger coach Pontus Frivold.

Jämtlands marginal ner till Nässjö under slutspelsstrecket minskade den här kvällen eftersom smålänningarna besegrade LF på hemmaplan.

– Det är viktigt för oss att ta några fler segrar för att få självförtroende och hålla Nässjö bakom oss. Vi får inte bli bekväma, det är ännu viktigare nu när Nässjö vann, säger Andreas Karlsson.

Även Pontus Frivold är inne på att Jämtland inte får bli bekvämt inför de avslutande sex omgångarna. Jämtland har fortfarande åtta poängs försprång till Nässjö, men Pontus Frivold tar ite ut något i förskott.

– Det är bara att lära oss av det här. Det är absolut inte klart med slutspel. Det är oerhört viktigt att vi vinner ett par matcher.

Formstarka Uppsala, som jagar fjärdeplatsen i tabellen, blev för svårt för Jämtland. Nästa nöt blir inte lättare att knäcka – serieledande Södertälje på bortaplan.

Matchfakta

Basketligan, omgång 30

Jämtland 75–Uppsala 95 (18–28, 12–28, 29–25, 16–14)

Poäng, Jämtland: Kendrick Brown 19, Egal Saleman 18, Brandon Peterson 13, Andreas Karlsson 12, Adama Darboe 8, Samuel Mukooza 3, Omar Zagdahne 2. Uppsala: Oladapo Ayuba 20, Liam Rush 19, Johan Jeansson 14, Keith Wright 11, Thomas Jackson 9, Stefan Grundberg 6, Rickard Eriksson 6, Andreas Person 4, Odin Lindell 4, Axel Nordström 2.

utropstecken!

Nej, inte den här gången.

frågetecken?

Första halvlek

Jämtland var, som Andreas Karlsson uttryckte det, hela tiden steget efter. Släpper man in 56 poäng i en halvlek är det oerhört svårt att vinna basketmatcher. Gör man bara 30 själv är det i princip omöjligt.

Försvarsspelet

Oerhört svajigt i tre av fyra perioder och en av de stora akilleshälarna den här säsongen. Det måste Jämtland få ordning på inför ett eventuellt slutspel.

statistik

Tvåpoängare, Jämtland: 41 procent (Brown 3/5)

Uppsala: 52,2 procent (Grundberg 3/3)

Trepoängare, Jämtland: 45,5 procent (Mukooza 1/1, Karlsson 2/4)

Uppsala: 46,4 procent (Ayuba 4/4)

Straffkast, Jämtland: 81,2 procent (Brown 4/4, Karlsson 2/2, Saleman 6/8)

Uppsala: 72,7 procent (Eriksson 3/3, Lindell 2/2)

Returer, Jämtland: 36 (Peterson 9)

Uppsala: 39 (Wright 6)

Speltid: Darboe 33.51, Brown 30.33, Saleman 29.47, Peterson 29.15, Zagdahne 15.15, Hellgren 14.07, Boucari 11.10, Mukooza 9.36, Tandberg Wall 0.55, Zivkovic 0.55, Jönsson 0.55.

Basket Uppsala gav en basketlektion