Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland satsar hårt på KBT – fjärde mest i hela landet

Förra året fick KBT, kognitiv beteendeterapi sitt genombrott i landets landsting och så även här i länet. I landet påbörjades drygt 26 000 behandlingar mot depression och ångest. I Jämtland genomfördes 6,3 behandlingar per 1000 personer vilket är över landets genomsnitt som ligger på 4,3 och satsning för att kunna genomföra fler KBT-behandlingar är nu under planering.

Annons

Psykiskohälsa anses vara en av orsakerna till att sjukskrivningarna ökade under 00-talet. Under KBT behandlingar ligger fokus på strategier i hur man ska hantera sina känslor i olika situationer och förändra tankar, vanor och beteenden för att man ska kunna leva ett lättare liv.

Precis som med all behandling hjälper behandlingen bättre i ju tidigare skede en person söker hjälp och KBT-behandlingar kan hindra personen från att få allvarligare psykiska problem, säger Petra Svensson, socionom som arbetar med dynamisk inriktning på psykiatrin i Östersund.

Under förra året kom KBT-behandlingens genombrott då en rehabiliteringsgaranti infördes och nationella riktlinjer kom. Rehabiliteringsgarantin fortsätter under 2010 och innebär att landstingen får 10 000 kr för varje person som går igenom behandlingen.

– Min tolkning är att KBT-behandlingarnas genomslag kom på grund av att socialstyrelsen satte upp riktningar om att använda KBT-behandlingar för att mota depressioner och ångest. Många människor med lättare problem blir hjälpta av KBT-behandling, säger Petra Svensson.

Socialstyrelsen har länge rekommenderat KBT mot depression och ångest men det har tidigare inte funnits tillräckligt med utbildad personal inom primärvården och psykiatrin vilket resulterat i att läkare i stället skrivit ut psykofarmaka, med uppenbarliga risker för biverkningar.

– Vi har en del som utbildar sig i grundläggande psykoterapi som nu görs med inriktning på KBT-behandling, säger Håkan Löfvenberg, tjänsteförrättande verksamhetsområdeschef på psykiatrin i Östersund. Utbildningen görs vartannat år och är inget nytt utan det som är nytt är att den nu är helt inriktad mot KBT.

Håkan Löfvenberg påpekar att behovet av psykologer med KBT-utbildning är stort och att det är något som nu ses som ett krav vid rekrytering av nya psykologer. Att bilda ett team eller en enhet inriktade på personlighetsstörningar är under planering hos Landstinget.

– Det är bara planer och långt i från klart men vi vill komma åt den målgruppen då vi ser att det finns ett behov, säger Håkan Löfvenberg. Det är en del små steg vi gör mot fler KBT-behandlingar.

Fotnot: Psykofarmaka är ett samlingsnamn för läkemedel som riktar sig mot psyket. Psykofarmaka används för att lindra, häva eller underhållsbehandla olika, ofta kroniska, psykiatriska tillstånd. Läkemedlen kan inte i sig bota sjukdomen, men mildrar eller tar tillfälligt bort symptomen. Medicinerna ges oftast i kombination med psykoterapi.