Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland lyfter upp egen talangtrio till A-laget : "Åldern är inte avgörande"

Nu börjar Jämtland Basket kunna skörda frukterna av sin framgångsrika ungdomsverksamhet,
Tre av talangerna flyttas upp i ligatruppen; Daniel Johansson, 18, samt 16-åringarna Oliver Gehrke och Adam Johansson.

Bröderna Johansson har gått den långa vägen från barn- och ungdomsbasket i Jämtland U, medan Gehrke är fostrad i Solna Vikings.

Alla tre spelare är bofasta i Sveriges H18- respektive H16-landslag. Tillsammans har de gjort hela 69 landskamper för Sverige.

Gehrke och Adam Johansson fanns med i sommaren EM-slutspel, medan Daniel Johansson var uttagen till det i sista stund inställda EM-slutspelet för H18.

Oliver Gehrke och Adam Johansson blir med sina 16 år två av de yngsta spelarna någonsin i en ligatrupp för Jämtland Basket. Två gånger tidigare har en headcoach i Jämtland vågat satsa på en så ung spelare.

Den första var John Dieckelman, som sommaren 1995 meddelade att 16-årige centern Joakim Eriksson fick plats i ligatruppen.

Den andra gången hette coachen Torbjörn Gehrke, som i fjol lyfte upp en blott 15-årig Olle Lundqvist i ligalaget

Årets säsong kommer sannolikt att innebära en kombination av träning med ligatruppen och spel i Basketettan för den nya trupptrion. Detta eftersom det finns en möjlighet att varje ligaklubb får använda sig av fyra så skallade dubbellicenser (spel i två serier).

Med ovan nämnda trio presenterar Jämtland Basket ett rekordungt manskap med idel svenska ungdomslandslagsspelare i form av: Niklas Larsson (22 år), Gustav Hansson (21), Anton Kobylak (20), Samuel Berkelund (19) och Olle Lundqvist (17).

– Det är egentligen inte spelarnas ålder som är avgörande utan vilken utvecklingspotential vi ser i spelarna och möjligheten att skapa kontinuitet och långsiktighet. Vi tror också det är extra intressant att följa de här killarna som har gått hela vägen från Östersund Baskets stadsdelsverksamhet och nu börjar närma sig ligaspel, säger Jämtland Baskets ordförande Erik Westin. 

Daniel Johansson hade ett genomsnitt på 6,9 poäng och 5 returer i fjolårets division 1. Oliver Gehrke snittade lika många poäng medan Adam Johansson noterades för 3,4 poäng per match.