Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtland läser! I dag: Ove Eriksson, Östersund:

Var läser du? (I sängen, på resa, i favoritfåtöljen och så vidare)

Jag läser enbart under två situationer, nämligen dels i sängen på kvällen, i princip varje kväll, och ibland på helgerna på morgonen, samt under resa, eller när jag befinner mig exempelvis på Centralstationen i Stockholm i väntan på tåg, eller på Arlanda i väntan på flyg. De är nog enda gångerna jag SITTER och läser faktiskt.

I vilken form läser du? (e-bok, ljudbok, pocket och så vidare)

Jag läser enbart böcker som jag äger och eftersom jag samlar på förstaupplagor av kriminallitteratur och har haft ekonomi att kunna roa mig med min hobby, så har jag nu runt 65 hyllmeter kriminallitteratur och cirka 50 hyllmeter annan litteratur. I dag läser jag ca 80 - 100 böcker om året, men som mest har jag läst cirka 225.

Jag kan ärligt säga att jag aldrig kommer att införskaffa en läsplatta för att läsa en e-bok. Det är en alldeles speciell känsla av att hålla i en bok, med olika papperskvaliteter, lukten och blad som gulnat. Inte heller kommer jag att lyssna på ljudböcker, i alla fall inte om jag inte blir blind och inte kan använda mina ögon längre.

Ditt bästa boktips?

Jag tror att det är omöjligt att berätta om "sitt" bästa boktips. Har försökt komprimera det hela till tre böcker men det är svårt. Jag skulle snarare vilja utöka det hela.

Den första är en ungdomsbok : Jack Londons "Skriet från vildmarken". Jag läste den kanske inte lika många gånger som Dumas' "De tre musketörerna" men den var en av de böcker som gjorde att jag började läsa på allvar. Ibland låg man och läste med ficklampan under täcket när pappa och mamma hade bestämt att det egentligen var dags att sova och släckt lyset! Ack ja, det var tider det!

 

Nästa är en trilogi: Maxim Gorkijs "Min barndom", "Ute i världen" och "Mina universitet". De var några av de böcker jag som ganska nybliven student läste för första gången och som faktiskt verkligen "öppnade mina ögon". Man skulle kunna välja ett antal andra böcker men jag föll till slut för dessa ändå. Skildringen av ett barns utveckling till ung man i fattigdomens Ryssland i slutet av 1800-talet var i alla fall för mig nästan som en uppenbarelse.

Slutligen väljer jag en kriminalroman: Scott Smith: "En enkel plan". Scott Smith är i princip okänd förutom som författare till denna roman. Boken är filmad bl. a. med Billy Bob Thornton i en av huvudrollerna. Boken handlar om vad som händer när tre alldeles vanliga människor av en slump plötsligt får tag i väldigt mycket pengar, och hur detta alltmer gröper ur deras etiska värderingar. Den ställer också frågan: Hur skulle jag själv ha gjort i motsvarande läge? Svaret är kanske inte alldeles givet och det skakar om tillvaron i grunden. Boken är både ruskig och oerhört spännande och en av de absolut bästa kriminalromaner jag läst! Jag har också läst oerhört många sådana och har som jag väl nämnde i min skrivelse ca 115 rätt hårt packade hyllmeter böcker hemma varav ca 65 av dem är kriminallitteratur.